понедељак, 28. фебруар 2011.

Prilagodite ishranu svojim potrebama – uživajte u omiljenim ukusima

Prilagodite ishranu svojim potrebama – uživajte u omiljenim ukusima

Iako znamo da je važno da se pridržavamo pravila zdrave ishrane – da se hranimo redovno i raznovrsno, da jedemo više puta dnevno manje porcije, da unosimo dovoljne količine voća i povrća i dosta tečnosti - često nemamo vremena da se u potpunosti pridržavamo svega i teško nam je da se odreknemo svoje omiljene hrane. 


Na sreću, postoji način da uživamo u proizvodima bez kojih ne možemo i da namirnice koje unosimo prilagodimo svojim potrebama. Ono što je važno jeste da održimo energetski balans, u čemu nam pomažu informacije koje se nalaze na ambalaži proizvoda, ukoliko se njima pravilno rukovodimo.

GDA (Guideline Daily Amounts) ili Uputstvo za dnevni unos kalorija je šema obeležavanja nutritivnih vrednosti proizvoda po jednoj porciji i nalazi se jasno istaknuta na ambalaži proizvoda. Ono se odnosi na približnu količinu kalorija, masti, zasićenih masti, ukupnih šećera, soli ili natrijuma potrebnih za uravnoteženu ishranu zdravih odraslih osoba i dece. GDA vrednosti su definisane na osnovu prosečnih dnevnih potreba organizma i zasnovane su na energetskom unosu od 2.000 kcal. S obzirom na to da su predstavljene na razumljiv način, svakom potrošaču lakše je da na osnovu tih informacija napravi odgovarajući izbor namirnica i proizvoda koje će tokom dana uneti u organizam i napraviti izbalansiran obrok.

Prilagodite ishranu svojim potrebama – uživajte u omiljenim ukusima

Prednost GDA šeme jeste to što ona ne daje sud o tome da li je neka hrana zdrava ili ne. Ona daje smernice u odnosu na koje se može proceniti nutritivna vrednost po porciji prehrambenog proizvoda. Velike kompanije, u želji da edukuju svoje potrošače i pruže im mogućnost adekvatnog izbora, na svojim proizvodima jasno ističu njegove hranljive vrednosti, a potrošači, na osnovu njih u svakom trenutku mogu izračunati broj kalorija koje unose u organizam.

A pošto svaka hrana ima svoju vrednost, ukoliko je umereno unosimo, možemo nastaviti da uživamo u omiljenim ukusima, hranimo se zdravo i ostvarimo željenu težinu!    

Нема коментара:

Постави коментар