Пређи на главни садржај

Previše soli ne utiče samo na pritisak


Istraživač Dr Jennifer Keogh sa Univerziteta Južna Australija ispituje kako visoki unos soli ima negativan uticaj na zdravlje čoveka, ali ne samo u povećanju krvnog pritiska.
Objavila je preliminarna rezultate koji pokazuju visok unos soli nepovoljno utiče na funkciju krvnih sudova, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su ateroskleroza i bolesti srca.
salt-shaker"Ova studija po prvi put da pokazaje kako sa smnjenjem unosa soli, dolazi do benefita u funkcionisanju krvnih sudova i njihovog endotela.", kaže ona.
"Kada smo sproveli ovu preliminarne studiju, pronašli smo ljudi sa nižim unosom soli imaju znatno bolje krvne sudove od osoba koje jedu slanu hranu.”
"Merenja smo vršili tako što smo obustavili dotok krvi u ruke ispitanika za kratko vreme pomoću manžetne za merenje krvnog pritiska, a zatim smo merili kako se krvni sud širi nakon popuštanja mažetne I ponovnog vraćanja krvi u ruku. Krvni sud smo merili ultrazvučnim aparatom kod svih ispitanika I onih sa malim I onih sa većim unosom soli.”
"Ako se krvni sud ne može raširiti, to sugeriše da nije tako zdrav kao što bi trebalo da bude."

Dr Keog, se nada da će studija omogućiti razumevanje negativnog dejstva soli I van krvnog pritiska.
"Nutricionisti sugeriše stanovništvu da bi unos natrijuma trebalo da bude oko šest grama dnevno, međutim, većina ljudi uzima oko devet do 12 grama dnevno", kaže ona.
"Međutim, većina ljudi ne dodaje so tokom ishrane I kuvanja hrane, svoJu hranu i ne dodati soli u njihovo kuvanje, već se hrana soli tokom njene proizvodnje.”
"U široj studiji biće uzimani uzorci krvi, da se vidi koje se promene dešavaju u krvi. Verujemo da so može da se utiče na azot oksida, supstancu koju proizvode endotelne ćelije koja pomaže krvnim sudovima da se opuste.”
“Ukoliko se naše sumnje potvrde, trebalo bi da se utiče na vlasti da kontrolišu prizvođače I smanje soljenje hrane.”

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.