субота, 26. фебруар 2011.

Ozbiljne posledice strogih dijetaČesto držanje kratkotrajnih i restriktivnih dijeta može dovesti do nepovratnih genetskih promena u mozgu i ozbiljno uticati na raspoloženje i ponašanje


 MNOGIM osobama koje muku muče sa viškom težine, dobro je poznat jo-jo efekat dijeta kojima se podvrgavaju. Ali, znate li da taj efekat strogih i kratkotrajnih dijeta naučnici nazivaju sindromom fluktuirajuće težine koji vas, po završetku držanja dijete, može naterati na nekontrolisano prejedanje.
Naime, često držanje kratkotrajnih i izuzetno restriktivnih dijeta može dovesti do nepovratnih genetskih promena u mozgu i ozbiljno uticati na kasnije raspoloženje i ponašanje osobe koja se podvrgava takvim dijetama, piše u studiji objavljenoj u stručnom časopisu “Neurosajens”.
Autori ove studije, naučnici sa Univerziteta iz Pensilvanije, tvrde da mozak trpi ozbiljne posledice zbog učestalog prelaska sa strogog režima ishrane na onaj koji je manje rigidan.
Po njihovom mišljenju, napadi prejedanja kada se dijeta okonča predstavljaju samo jedan od simptoma daleko ozbiljnijeg problema. Jer, lišavajući se hrane, u želji da smršate, vi svoj mozak uporno prisiljavate da se reprogramira čim oseti glad.

Takav stres može da izmeni genetsku strukturu onih oblasti u mozgu koje proizvode hormone raspoloženja i kasnije utiče na vaše ponašanje kada se nađete u sličnoj stresnoj situaciji.

Da bi došli do tog zaključka, naučnici su analizirali ponašanje i nivo hormona u krvi laboratorijskih miševa podvrgnutih strogom režimu ishrane i uporedili ih sa rezultatima onih koji su se normalno hranili.

Tri nedelje kasnije, u krvi onih iz prve grupe koji su smanjili čak 10 odsto svoje telesne težine, uočen je značajan skok nivoa kortikosteroida u krvi.

Naučnici su, takođe, otkrili da su mnogi geni koji su veoma važni u procesu regulisanja stresa i ishrane promenili svoju genetsku strukturu.Нема коментара:

Постави коментар