петак, 11. фебруар 2011.

Nedostatak vitamina D povezan sa plućnim bolestima


Nova istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D široko rasprostranjeno među pacijentima sa intersticijalnim plućnim bolestima, a najviše preovladava kod bolesnika sa bolestima vezivnog tkiva
Istraživači sa Medicinskog koleđa Univerziteta u Sinsinatiju analizirali su nivo vitamina D u 67 bolesnika sa intersticijalnim plućnim bolestima I bolestima vezivnog tkiva sa 51 bolesnikom sa drugim oblicima bolesti vezivnog tkiva. Rezultati su pokazali da učestalost potpunog nedostatka vitamina D je 38% a njegova insuficijencija u 59 %.

Oni sa bolesnici intersticijalnim plućnim bolestima I bolestima vezivnog tkiva su imali daleko veće šanse za nedostatakom vitamina D (52 odsto protiv 20 odsto) i njegove insuficijencije (79 odsto protiv 31 odsto) u odnosu na druge oblike intersticijumskih bolesti pluća. Kod pacijenata sa intersticijalnim plućnim bolestima I bolestima vezivnog tkiva, smanjen nivo vitamina D je snažno povezan sa smanjenom funkcijom pluća. Istraživači zaključuju da vitamin D ima ulogu u patogenezi intersticijumskih bolesti pluća.

Нема коментара:

Постави коментар