Пређи на главни садржај

Namirnice koje bude nervozu




Hrana koja ubrzava metabolizam, blokira proizvodnju adrenalina i samo kratkotrajno izaziva osećaj snage i poleta nije ono što bi trebalo da jedete tokom stresnih trenutaka. Stres bi se samo produbio.


Stres je okidač zbog kojeg organizam “zove” hranu, a čovek je unosi i kad za to nema potrebe. Najčešće tako da ni ne oseti šta i koliko jede. Ovde vam otkrivamo koje namirnice su pravi “uznemirivači” organizma i objašnjava šta se događa u telu nakon njihove konzumacije.

IZBEGAVAJTE SOPovećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Bit ćete razdražljivi, umorniji i ubrzo ponovno gladni.

SLATKE GRICKALICE Unos šećera izazvaće pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, čak i poteškoće s vidom ali i agresivnost. Ako slatkiše jedete uveče teže ćete zaspati, a da ne pominjemo da ćete izgubiti želju za seksom jer će šećerna injekcija snage delovati vrlo kratko. Dok dođete do postelje splasnuće. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.

LJUTE GRICKALICE Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, poput đumbira, rena i čili papričica, jesu dobri, ali ciljano. Nipošto dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobija novu energiju i meša je sa stresom čime ga pojačava. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte konzumirati uveče pre spavanja.

KAFA Crni napitak je izvor stimulansa — kofein (podstiče stvaranje hormona stresa, nakuplja salo oko struka, oštećuje srce i mozak), teobromin i teofilin (razbuđuju, pa mogu da izazovu probleme sa spavanjem).

ČAJ Tamni čajevi su puni kofeina, oni čajevi koji sadrže bergamot i zvanično su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kafe nakon jela jer umanjuju apsorpciju gvožđa.


GAZIRANA PIĆA Kombinacija kofeina i šećera kao i veštačkih boja – stres u bočici! Nekoliko decilitara hladnog napitka samo će vas na kratko osvežiti, šećer će jurnuti u krv, sesti na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete na kratko biti hiperaktivni. Do iduće bočice.

ALKOHOL Svako ispijanje alkohola u vreme gužve na poslu je kobno jer se on pod delovanjem insulina pretvara u mast i taloži na jetru. Ona zbog toga ne može da obavlja svoju funkciju filtera, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom.
Toksini ostaju u telu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka, kobno je.

CRVENO MESO Sastojci iz junetine, govedine... podižu nivo dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.