четвртак, 17. фебруар 2011.

Namirnice koje bude nervozu
Hrana koja ubrzava metabolizam, blokira proizvodnju adrenalina i samo kratkotrajno izaziva osećaj snage i poleta nije ono što bi trebalo da jedete tokom stresnih trenutaka. Stres bi se samo produbio.


Stres je okidač zbog kojeg organizam “zove” hranu, a čovek je unosi i kad za to nema potrebe. Najčešće tako da ni ne oseti šta i koliko jede. Ovde vam otkrivamo koje namirnice su pravi “uznemirivači” organizma i objašnjava šta se događa u telu nakon njihove konzumacije.

IZBEGAVAJTE SOPovećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Bit ćete razdražljivi, umorniji i ubrzo ponovno gladni.

SLATKE GRICKALICE Unos šećera izazvaće pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, čak i poteškoće s vidom ali i agresivnost. Ako slatkiše jedete uveče teže ćete zaspati, a da ne pominjemo da ćete izgubiti želju za seksom jer će šećerna injekcija snage delovati vrlo kratko. Dok dođete do postelje splasnuće. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.

LJUTE GRICKALICE Namirnice koje ubrzavaju metabolizam, poput đumbira, rena i čili papričica, jesu dobri, ali ciljano. Nipošto dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobija novu energiju i meša je sa stresom čime ga pojačava. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte konzumirati uveče pre spavanja.

KAFA Crni napitak je izvor stimulansa — kofein (podstiče stvaranje hormona stresa, nakuplja salo oko struka, oštećuje srce i mozak), teobromin i teofilin (razbuđuju, pa mogu da izazovu probleme sa spavanjem).

ČAJ Tamni čajevi su puni kofeina, oni čajevi koji sadrže bergamot i zvanično su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kafe nakon jela jer umanjuju apsorpciju gvožđa.


GAZIRANA PIĆA Kombinacija kofeina i šećera kao i veštačkih boja – stres u bočici! Nekoliko decilitara hladnog napitka samo će vas na kratko osvežiti, šećer će jurnuti u krv, sesti na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete na kratko biti hiperaktivni. Do iduće bočice.

ALKOHOL Svako ispijanje alkohola u vreme gužve na poslu je kobno jer se on pod delovanjem insulina pretvara u mast i taloži na jetru. Ona zbog toga ne može da obavlja svoju funkciju filtera, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom.
Toksini ostaju u telu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka, kobno je.

CRVENO MESO Sastojci iz junetine, govedine... podižu nivo dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.

Нема коментара:

Постави коментар