Пређи на главни садржај

Lekovi koje možete "prepisati" sebi




Tanka je granica između “bakine medicine” i tradicionalne, naročito kada je reč o kućnim lekovima. Iako ste se s većinom tih medikamenata već susretali, ali u nekim ukusnim jelima, treba da znate da ih možete iskoristiti na više načina.
Predstavljamo vam 14 najefikasnijih kućnih lekova bez kojih nijedna kuhinja ne može.
Upozorenje: Navedeni lekovi ne mogu nadomestiti lekarsku pomoć, naročito ako se zdravlje obolelog pogoršava.

1. Gel od aloja vere - lek protiv manjih opekotina 

Gel sadrži aktivne sastojke koji pomažu da opekotina brže zaraste.

Kako ga koristiti: Najbolje je da pronađete celu biljku čiji ćete sok/gel povremeno cediti. Odlomite krajeve i iscedite gel koji podseća na balzam za kosu. Stavite ga na opekotinu i odmah ćete osetiti poboljšanje.

Pazite: Aloja nije za oralnu upotrebu. Iako se neki ljudi kunu da ima laksativna svojstva, nemojte je piti. Istina je da se aloja u debelom crevu pretvara u blag sapun, pa nakon česte upotrebe može biti štetna.

2. Soda bikarbona - lek protiv gastritisa 

Soda bikarbona ima alkalna svojstva koja ublažavaju gorušicu.

Kako je koristiti: Pomešajte oko pola kafene kašičice sode bikarbone u čaši vode, a zatim naiskap popijte. Osetićete olakšanje doslovno za minut.

Pazite: Ako osećate nelagodnost u stomaku više od dva dana zaredom ili tri puta mesečno, posetite lekara, jer možda imate mnogo ozbiljniji problem.

3. Virdžinijski orah (Hamamelis) - Lek protiv bolova u mišićima, čireva, posekotina posle brijanja, varikoznih vena, ekcema, uboda komaraca i uraslih noktiju 

Hamamelis je snažni oksidans koji izaziva stežući efekat, ubrazava zaceljivanje i smanjuje upalu.

Kako ga koristiti: Prvo očistite povređeno mesto blagim sapunom, operite i delimično osušite. Zatim nanesite hamamelis vaticom ili ga stavite na zavoj kojim ćete prekriti ogrebotinu ili iritaciju kože.

Pazite: Nemojte ga unositi oralno.

4. Med - lek protiv bolova u želucu, uboda insekata, čireva, opekotina 

Med ima baktericidna svojstva. Jedno istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da unošenje meda može da smanji površinske čireve na koži za 34 odsto.

Kako ga koristiti: Protiv bolova u želucu pomešajte po jednu supenu kašiku meda i sirćeta i dodajte ih u vodu ili sok. Popijte odmah kako biste ublažili kašalj ili namočite zavoje kojima ćete prekriti opekotine.

Pazite: Med ima spore koje proizvode bakterije uzročnice botulizma (ozbiljan oblik trovajnja hranom) kod dece. Zato bebe mlađe od jedne godine ne treba nikada da uzimaju med. Takođe, neki ljudi su alergični na njega, ali su reakcije obično blage i kratkotrajne. Međutim, ljudi s ozbiljnim alergijama na pčelinji ubod mogu doživeti anafilaktički šok koji karakterišu natečene usne i jezik i otežano disanje. Pri prvim simptomima odmah tražiti stručnu medicinsku pomoć.
5. Đumbir - lek protiv vrtoglavice i morske bolesti, mučnine izazvane hemoterapijom i drugim sličnim tretmanima 

Kako ga koristiti: Najbolji način da ga progutate je da ga sameljete iili izrendate u čaj ili sok. Takođe se može naći u kapsulama i tečnom ekstraktu.

Pazite: U manjim dozama apsolutno je bezbedan, ali može se javiti i blaga, spoljna, alergijska reakcija. Posetite lekara ako primetite osip, teško disanje, ako vam se grlo zatvori ili usne nateknu.

6. Cimet - lek protiv lošeg zadaha, hrkanja, vrtogavice, bacila 

Nekoliko studija otkrilo je da cimet ima antiseptička svojstva i ubija bakterije.

Kako ga koristiti: Kako biste napravili čaj, pomešajte pola kafene kašičice cimeta u prahu sa šoljom ključale vode. Za loš zadah, pomešajte sa hladnom vodom i koristite kao vodicu za ispiranje usta. Cimet se može koristiti i za dezinfekciju ruku, najčešće u vidu eteričnog ulja.

Pazite: Dva najčešća varijeteta cimeta su cejlonski i kineski. Sadrže kumarin koji oštećuje jetru i bubrege ukoliko se previše unose. U malim količinama potpuno su bezopasni.

7. Ulje čajevca - lek protiv gljivica na noktima, dermatofitoze, atletskog stopala i drugih infekcija 

Ulje čajevca ima prirodna antigljivična i antibakterijska svojstva.

Kako ga koristiti: Nanosi se na inficirano tkivo ili direktno na kosu (u slučaju vaški).

Pazite: Razblažite ga pre upotrebe. Nerazređen može iziritirati kožu, naročito na osetljivim mestima (poput genitalija). Zato je bolje da ga pomešate sa istom količinom maslinovog ulja. Ulje je toksično kada se proguta.
8. Menta (nana) - lek protiv poremećaja varenja, grčeva, prehglade, gripa, lošeg zadaha 

Nana može opustiti želudac i povećati sekreciju unutar sistema za varenje.

Kako je koristiti: Nanina opuštajuća svojstva mogu olakšati grčeve kod dece. Najbolje je da dojilja sama popije čaj od ove biljke, a njena kvalitetna svojstva će do bebe doći putem mleka. Majka bi trebalo da popije redak čaj oko pola sata pre dojenja. Ako mama više ne doji, staviti jednu kafenu kašičicu sušene nane u šolju i preliti ključalom vodom. Pustiti da odstoji 10 minuta i presuti u bebinu flašicu. Mentin jak ukus i miris može pročistiti i disajne puteve.

Pazite: Sasvim je bezbedna u normalnim dozama, pa je za čaj dovoljno od pola do dve kašičice suve nane prelivene vrelom vodom. U retkim slučajevima mogu se javiti alergijski osipi. Neka vas ne zavaravaju cigarete sa ukusom mentola – nisu ni zdravije ni sigurnije. Mentol se nekada dodaje da blokira ukus duvana i opusti iritaciju grla.

9. Kafa i zeleni čaj - lek protiv glavobolje i astme 

Kofein povećava efikasnost tableta protiv glavobolje, pa je čest sastojak svih analgetika. Kafa može pomoći kao hitan lek kod odraslih astmatičara, jer umanjuje upalu u bronhijalnim putevima.

Kako ih koristiti: Preporučena količina su tri šolje dnevno.

Pazite: Previše kafe može izazvati potpuno obrnut efekat – glavobolju. Takođe, trudnice i dojilje bi trebalo da izbegavaju ili ograniče unos kafe jer može izazvati nisku težinu novorođenčeta.

10. Jabukovo sirće - lek protiv bolova u mišićima 
Jabukovo sirće sadrži mlečnu, limunsku i jabučnu kiselinu. Kada se spolja nanosi na modrice i povređene mišiće, izvlači upalu.

Kako koristiti: Natopite elastični zavoj u mešavinu jednakih količina jabukovog sirćeta i vode, a zatim ocedite višak. Privijte na bolno ili povređeno mesto i ostavite jedan sat. Ponavljajte postupak nekoliko dana dok bol ne nestane.

Pazite: Kod nekih ljudi javlja se iritacija kože ili blago pečenje prilikom korišćenja jabukovog sirćeta.
11. Sirovi beli krompir - lek protiv konjuktivitisa 

Krompiri nisu samo za jelo. Sirov krompir može da isuši i dezinfikuje upale oko očnog kapka uzrokovane konjuktvitisom.

Kako ga koristiti: Oljuštite i narendajte krompir, a zatim ga uvijte u gazu. Stavite na oko, zalepite flasterima i ostavite da deluje tokom noći.

Pazite: Ako se situacija ne popravi ni posle dva – tri nanošenja, posetite lekara. Takođe, temeljno operite i istrljajte krompir pre upotrebe.

12. Ulje sa dodatkom vitamina E - lek protiv opekotina 

Ulje obogaćno antioksidansom, vitaminom E je dobar lubrikant koji sprečava starenje uzrokovano sunčevim zracima i grubim sapunima.

Kako ga koristiti: Ulje sa dodatkom vitamina E je gusto pa ga treba koristiti samo protiv blažih opekotina.

Pazite: Pročitajte deklaraciju i odaberite proizvod bez mirisa i drugih aditiva.

13. Kokosovo ulje - lek protiv suve kože 

Ulje kokosa se dugo koristi u kozmetičkoj industriji zbog srednje zasićenih masnih kiselina koje koža lako apsorbuje i dozvoljava ćelijama da zadrže više vode. Jedna studija otrila je da je ulje kokosa efektivno kao i mineralno ulje kada se koristi kao hidrantna baza za kožu.

Kako ga koristiti: Nanesite malu količinu na prste i utrljajte u kožu. Vodite računa o količini jer previše ulja može zapušiti pore.

Pazite: Hladno ceđeno kokosovo ulje je bezbedno. Međutim, mnogi proizvodi za negu kože i kose sadrže hidrogenizovanu verziju od koje ćete imati daleko manje koristi. Zato birajte proizvode bez mirisa i aditiva.

14. Ulje karanfilčića - lek protiv zubobolje 

Ulje karanfilčića je prirodni analgetik i antiseptik. Pre bilo kakvih lekova protiv bolova, ulje karanfilčića se koristilo kod zubara, a i danas ostaje popularan narodni lek.

Kako ga koristiti: Umočite štapić za uši u ulje i nanesite direktno na bolan zub. Možete napraviti i čaj od karanfilčića tako što ćete dodati nekoliko „pupoljaka“ u ključalu vodu i ostavite da odstoji 15 minuta. Nanesite tečnost na oboleli zub.

Pazite: Ulje karanfilčića može biti toksično ako se unese u velikim količinama. Neželjeni efekti mogu biti povraćanje, bol u grlu i otežano disanje. Međutim, konzumiranje u manjim količinama je potpuno bezbedno. 



Izvor:
B92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.