Пређи на главни садржај

Koštano tkivo utiče na plodnost muškarca




Američki naučnici su dokazali da hormoni koji nastaju u koštanom tkivu povećavaju koncentraciju testosterona u organizmu muških jedinki laboratorijskih miševa, čime se povećavaju njihove reproduktivne sposobnosti, a verovatno se mogu primeniti u lečenju muškog steriliteta kod ljudi.

Autori istraživanja, grupa naučnika pod rukovodstom Džerarda Karsenti iz medicinskog centra Kolumbijskog univerziteta (SAD), dokazali su da ukoliko se ćelije koštanog tkiva miševa onemoguće u produkciji hormona osteokalcina dolazi do naglog smanjenja nivoa testostrerona u krvi. 

Ovi miševi imaju manje testise i u reprodukciji imaju dvostruko manje potomstvo. Isto ograničenje, međutim, ne utiče na reproduktivnost ženki.

Istraživanja dokazuju da koštano tkivo ima funkciju ne samo u skeletnom sistemu, već je i izvor hormona, a verovatno učestvuje i u metabolizmu. Otkirće grupe naučnika Karsentija otvara nove poglede na procese u ljudskom organizumu u kojima učestvuje koštano tkivo.

Naučnici smatraju da bi njihovo istraživanje moglo da se primeni u povećanju reproduktivnih sposobnosti muškaraca koji pate od steriliteta. Naučno je već ranije dokazan uticaj polnih žlezda na rast i razvoj koštanog tkiva, a grupa Karsenija je pokušala da proveri da li postoji i obrnuta veza - uticaj kostiju na polne hormone.

U svom radu sa miševima naučnici su počeli od ćelijskih kultura njihovog koštanog tkiva i ćelija tkiva testisa. Međusobni uticaj ćelijskih kultura dovodi do oslobađanja dodatne količine testosterona u ćelijama testisa. U daljim ogledima je dokazano da ključnu ulogu u produkciji dodatne količine testosterona ima hormon osteokalcit i njegov receptor GPRC6A.

Hormon se nalazi u muškim polnim žlezdama, a nema ga u ženskim. Naučnici smatraju da lekovi koji se primenjuju u terapiji hronicnih bolesti kostiju mogu da utiču na biohemijske procese i muške reproduktivne sposobnosti.

U svojim prethodnim radovima Karseni je već dokazao da koštno tkivo može da bude aktivirano u procesima metabolizma, produkciji insulina, formiranju mase tela, preradi glukoze, procesima vezanim za starenje organizma.

"Smatramo da kosti nisu samo žrtve u procesu starenja, već mogu da budu i aktivne komponente koje učestvuju u propadanju organizma", zaključuje Karseni.


Izvor vest:
Tanjug

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.