петак, 11. фебруар 2011.

Klasična muzika pojačava lučenje dopamina


Slušanje klasične muzike oslobađa neurotransmiter dopamin, hemikaliju ''zadovoljstva'' koja se oslobađa kada jedemo ili vodimo ljubav, objašnjavaju naučnici iz Kanade
Ova studija sprovedena je u Neurološkom institutu u Montrealu i Neuro bolnici na McGill Univerzitetu, a objavljena je 9. Januara u Časopisu Nature Neuroscience.
Pri sprovođenju studije, istraživači su počeli sa grupom od 217 ljudi, koji su bili izloženi muzici koja je izazivala ''jezu'' kod njih. Ova muzika je automatski , kod 8 ispitanika, izazvala promene na koži (ježenje), promenu disanja, ritma srca i temperature tela i to pri svakom slušanju , bez obzira na okruženje.
Ovih 8 ispitanika prešlo je na drugi deo testiranja, gde su slušali više od tri muzičke sesije, pri čemu su bili priključeni na PET(pozitron emisionu tomografiju) i FMR(funkcionalnu magnetnu rezonancu). Osim ovoga, ispitanike je na stolu čekao upitnik u kome su mogli da izraze svoja subjektivna zadovoljstva koje doživljavaju za vreme slušanja muzike.
Vodeći autor ove studije Valorie Salimpoor, sa Univerziteta McGill, program za psihologiju, izjavila je ''Veliki je izazov ispitivati ponašanje dopamina u ovako izazvanim uslovima. Muzika je jedinstvena iz razloga što možete izmeriti faze delovanja dopamina u realnom vremenu, prateći ga od osnovnog , neutralnog lučenja, do lučenja koje izaziva vrhunac zadovoljstva''.
Zajedno sa svojim kolegama, ova mlada naučnica otkrila je i ''funkcionalnu disocijaciju'' mozga, pri čemu se različiti delovi mozga aktiviraju u različitim fazama. Na primer, nastavci nervnig ćelija, aksoni(čine unutrašnju-belu masu mozga) su bili aktivniji pri iščekivanju muzike, dok je telo nervne ćelije(čine spoljašnju-sivu masu mozga), u kojoj se nalazi jedro, bilo više uključeno na samom vrhuncu reakcije na muziku.
Opšti zaključak ove studije je da se kao odgovor na klasičnu muziku javlja zadovoljstvo izazvano lučenjem dopamina.
''Dobijeni rezultati nam pomažu da shvatimo zašto je muzika tako važna u društvenom životu čoveka'', rekla je Salimpoor
Koautor ove studije, neurolog Dr Rebert Zatorre dodao je '' Ova istraživanja obezbeđuju neurohemijske dokaze da intenzivne emocionalne reakcije na muziku dovode do povezivanja šeme u mozgu''.
Takođe, Dr Robert dodaje da, koliko oni znaju , ovo je prva studija koja pokazuje kako apstraktni -neopipljivi pojmovi dovode do oslobađanja dopamina.
'' Apstraktni pojmovi su uglavnom kognitivne prirode i ova studija otvara put za dalje ispitivanje ovakvih neopipljivih pojmova, koje ljudi doživljavaju kao nagradu, iz vrlo kompleksnih, teško objašnjivih razloga''.
Izvor vesti: lekarinfo

Нема коментара:

Постави коментар