Пређи на главни садржај

Astigmatizam

Tražeći po netu zašto se nose cilindrična stakla naišla sam na ovaj zanimljiv tekst,koji kada pročitaš naziv ništa ne znači ..ali,kada se udje dublje i pročita njeno značenje,onda može da se kaže da je to jako rasprostanjena bolest kod nas...tako da sam thela ovo da podelim i upoznam vas sa ovom ,da kažem,bolešću.




Astigmatizam je refrakciona anomalija koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače tako da je prelomna moć rožnjače različita u raznim meridijanima. 

Uzrok nastanka i podela

Astigmatizam može biti urođeni i stečeni. Stečeni nastaje usled povreda i  inflamatornih lezija rožnjače i ne može se popraviti korekcionim staklima. Astigmatizam kod koga se dva glavna meridijana oka nalaze pod pravim uglom podložan je ispravljanju i naziva se regularni (pravilni) astigmatizam. U velikoj većini slučajeva meridijani najveće i najmanje zakrivljenosti nalaze se gotovo ili potpuno vodoravno i uspravno. Ako se meridijani najveće i najmanje zakrivljenosti nalaze pod pravim uglom, ali nisu postavljeni vodoravno i uspravno, takav oblik regularnog astigmatizma naziva se kosi astigmatizam. Kada ose nisu pod pravim uglom već se ukrštaju koso, optički sistem se još uvek može popraviti sfero - cilindričnom kombinacijom, a stanje se naziva dvostruko kosi astigmatizam. Kad se nepravilnosti zakrivljenosti meridijana ne mogu povezati ni sa kakvom geometrijskom figurom, stanje se naziva iregularni (nepravilni) astigmatizam. Treba još pomenuti da pored kornealnog postoji još lentalni ( sočivo) i retinalni astigmatizam. Lentalni se javlja kao posledica zamućenja u sočivu, a retinalni usled poremećaja položaja u makuli usled patoloških promena (otoci, ožiljci).

Klinička slika

Kad postoji astigmatizam značajnog stepena, oko nikako ne može da stvori jasnu sliku na mrežnjači, oštrina vidaje značajno smanjena. Kako bi stvorio jasnu sliku pacijent pokušava da fokusira na mrežnjaču jednu od fokusnih linija. Ovo je prirodni proces prilagođavanja. Zbog usmeravanja pažnje na fokalnu liniju, bolesnik vidi okolinu na poseban način. Krugovi se izdužuju u ovale, tačka svetlosti izgleda produžena. Ako posmatra dve uspravne linije, jedna od njih će biti zamućena. U svakom slučaju pravilnog astigmatizma jedna linija će uvek biti jasna, a druga zamagljena. Ovo se koristi u dijagnostici astigmatizma pomoću određenih geometrijskih figura. Ako je osa cilindra kosa, glava se često drži nagnuta na jednu stranu kako bi se smanjila deformacija slike. Ova navika kod dece može dovesti do razvoja skolioze. U svim slučajevima postoji sklonost zatvaranja kapaka napola, kao kodkratkovidosti, jer se na taj način izbegavaju zraci iz jednog meridijana i predmet posmatranja može biti jasniji. 
Stalan napor tokom pokušaja akomodacije (prilagođavanja) kako bi se stvorila jasna slika uzrokuje simptome slabosti i zamora oka. Ovo je naročito značajno u slučaju malih astigmatskih greški gde je uspeh akomodacije dobar pa se oko stimuliše na jači napor. U većini slučajeva male greške ne uzrokuju tegobe i prihvataju se kao prirodne. U ostalim slučajevima moguće je postojanje niza simptoma - glavobolje koje variraju od blage čeone do jake eksplozivne glavobolje i celi niz poremećaja kao što su vrtoglavica, razdražljivost, umor. Za razliku od kratkovide osobe, astigmata škilji pri pogledu na blizinu i na daljinu. Kao i kratkovidi, astigmati pri čitanju često drže tekst blizu očiju. Deca s većim stepenom astigmatizma obično ne znaju da imaju zamagljen vid jer nikada nisu videla fokusiranu, jasnu sliku predmeta.

Dijagnoza

Astigmatizam se lako dijagnostikuje oftalmološkim pregledom s refrakcionim testom. Deci ili osobama koje ne mogu odgovarati na pitanja greška se određuje testom koji koristi reflektovano svetlo (retinoskopija). Posebnim instrumentima može se meriti zakrivljenost rožnjače, a isto tako i napraviti mapa njene površine (topografija rožnjače). Modernim instrumentima može se dobiti video keratograf - prikaz površine rožnjače u obliku reljefne mape različitih boja.

Lečenje


Regularni astigmatizam se koriguje cilindričnim staklima ili kombinacijom cilindričnih i sfernih siočiva koja kada su sjedinjena u jednom staklu, nazivaju se sferocilindrična stakla. Osim naočarima, astigmatizam se ispravlja i  odgovarajućim sočivima. 
Hirurška grana koja leči astigmatizam naziva se refrakciona hirurgija jer se njome ispravljaju poremećaji prelamanja svetlosti. Cilj refrakcione hirurgije je preoblikovanje delova oka.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.