Пређи на главни садржај

Zdrave zamene za šećer

Med, malteks i javorov sirup imaju prijatan ukus i odlični su prirodni zaslađivači. Njihovom upotrebom može se smanjiti rizik od nastanka mnogih bolesti 

Rafinisani, beli šećer koji nastaje industrijskom obradom šećerne repe i šećerne trske, višestruko je štetan za ljudski organizam ukoliko se konzumira u velikim količinama. Ovaj zaslađivač nakon prerade gubi minerale i vitamine koji inače podstiču proces njegovog usvajanja i varenja, zbog čega opterećuju pankreas i nadbubrežne žlezde, kao i membrane krvnih sudova na čijim zidovima kasnije dolazi do taloženja holesterola. Osim toga, slabi imunološki sistem, podstiče razvoj dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, raka, artritisa, izaziva depresiju, nervozu, gojaznost... 

Zdrava alternativa rafinisanom šećeru jesu prirodni zaslađivači koji su veoma ukusni, zdravi i korisni za ljudski organizam. 



Med 

Med sadrži najkvalitetnije vrste ugljenih hidrata koji direktno ulaze u krv i spadaju u grupu lako svarljive hrane. Dok beli šećer u svom satavu nema ništa osim ugljenih hidrata, med je bogat proteinima, mineralima (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor), vitaminima C, B3, B5 i B12 i folnom kiselinom. Lekovita svojstva meda sežu u duboku istoriju kada se upotrebljavao kao sredstvo za brže zarastanje rana, opekotina, jačanje imuniteta, lečenje upale disajnih puteva, kao i hroničnih tegoba poput ulkusa ili opstipacije. U pripremi kolača i drugih poslastica šećer treba zameniti medom. Iako se termičkom obradom gubi deo njegovih lekovitih svojstava, mnogo je korisniji od šećera. Treba ga kupovati od proverenih proizvođača jer na tržištu postoji i takozvani lažni med koji sadrži šećer. Ograničenja u konzumiranju meda imaju jedino dijabetičari i osobe alergične na pčelinji proizvod. 


Malteks 
Malteks je ekstrakt ječmenog slada, dobijen posebnim tehnološkim postupkom, kojim su maksimalno sačuvana hranljiva svojstva zrna ječma. Izgledom i konzistencijom podseća na med: tamne je boje, sa izraženim prijatnim mirisom i ukusom. Jedna i po kašičica malteksa zamenjuje kašičicu šećera. Ječmeni slad ima izuzetnu nutritivnu vrednost, jer pored prostih i složenih ugljenih hidrata sadrži i belančevine. Takođe, bogat je i mineralima, kao što su kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum, gvožđe i vitaminima E, A, B grupe, zbog čega je važan za ishranu dece, sportista, trudnica, rekovalescenata, osoba koja pate od hroničnog bronhitisa, kašlja i otežanog disanja. Kada se pomeša sa biljnim mlekom, kakaom, rogačem i mlevenim lešnicima, dobija se izuzetno ukusna i zdrava domaća čokolada. 



Javorov sirup 

Ovaj prirodni zaslađivač dobija se ceđenjem iz debla javora. Iako sadrži 60 – 70 posto šećera, čulo ukusa ga registruje kao previše slatku namirnicu. Izuzetno je koncentrovan, tako da se od četiri litre sirupa može napraviti 150 l soka. Ukusom podseća na kramelizovan šećer, a osim ugljenih hidrata, sadrži i gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, natrijum i vitamine B1 i B2. Ima visoku kalorijsku vrednost te ga treba konzumirati u ograničenim količinama. Naučnici su otkrili da javorov sirup sadrži veliki broj bioaktivnih materija, antioksidanata, sa antikancerogenim i antibakterijskim svojstvima. 



Suvo voće 

Sušeno voće od davnina važi za zdravu i ukusnu poslasticu. Poželjno je uvek imati pri ruci suve kajsije, grožđe, smokve, šljive ili brusnicu, jer sadrže važne nutritivne sastojke – magnezijum, kalcijum, vitamine B kompleksa, gvožđe, kao i antioksidantni koktel – C vitamin, E vitamin i beta-karoten koji se bore protiv slobodnih radikala. 

S obzirom na to da ove namirnice zahtevaju intenzivnije žvakanje, prilikom njihovog konzumiranja dolazi do ubrzavanja cirkulacije u predelu glave, a poboljšava se i varenje. Zbog nedostatka tečnosti, oligoelementi i minerali sadržani su u koncentrovanom obliku, kao i ugljeni hidrati poput voćnog i grožđanog šećera. Zato treba jesti malu količinu suvog voća, jer u 100 g ove namirnice ima između 250 i 290 kcal.. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.