среда, 26. јануар 2011.

Zašto je ujutro dobro popiti čašu voćnog soka?Doručak je odavno prepoznat, kako od strane stručnjaka, tako i laika, kao najvažniji dnevni obrok. Ipak da li ga se uistinu tako i tretira? Uglavnom ne.

Je li Vam poznat osjećaj kada ste se ujutro probudili umorni, bezvoljni pa čak i neraspoloženi? Dobar doručak može Vam osigurati energiju potrebnu da bi izdržali ovakav dan. Redovno konzumiranje doručka može poboljšati Vaše sveukupno zdravlje osiguravajući organizmu vredne nutriente. Utvrđeno je da osobe koje ne preskaču doručak s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe organizma za nutrientima. Isto tako, brojne studije su pokazale da su osobe koje redovno konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i fizički.

Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalo 16 sati, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu, neophodna da bi pravilno funkcionisalo.

Važno je naglasiti da bi doručak trebao osigurati četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrientima, stoga je vrlo važno što ćemo doručovati.

U najvažnijem dnevnom obroku voćni sok može igrati više važnih uloga.

  • Može organizmu osigurati potrebne vitamine i minerale i tako mu pomoći da zadovolji dnevne potrebe za vriednim nutrientima. 


  • Sadržaj vlakana u voćnim sokovima pomaže organizmu u regulišu probave, prehrambena vlakna iz sokova mogu osigurati bolju pokretljivost creva. 


  • Voćni sok može spriečiti tzv. "jutarnju hipoglikemiju", odnosno pad šećera koji može voditi čitavom nizu fizioloških i fizičkih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija 


  • Osobama koje ujutro ne osećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da realiziraju najvažniji dnevni obrok 


  • Rezultati velikog broja istraživanja pokazali su da je dnevni unos pet obroka voća i povrća ključ dobroga zdravlja, spominje se blagotvorno delovanje na povišen holesterol u krvi, redukciju telesne mase, prevenciju kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti... Čisti voćni sok sadržava iste vitamine, minerale i fitokemikalije kao i sveže voće. Čaša voćnog soka ujutro već je jedan od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća. Zašto onda ne bi dan započeli kako treba, sa šoljicom voćnog soka? 

  • Нема коментара:

    Постави коментар