Пређи на главни садржај

Zašto dijete ne pomažu?

Koliko puta ste nakon dugog, napornog dana seli ispred tv-a sa željom da odmorite, a dočekalo vas je bezbroj iritirajućih informacija o najnovijim sagorevačima masti i čudotvornim spravama koje "sve same rade", dok vaše telo gubi kilograme? 


Pretpostavljamo da je bilo isuviše takvih situacija, zato vas mi nećemo gnjaviti, ne morate na dijetu ili da jurite da kupite prvi tv trik koji je samo danas po najpovoljnijoj ceni.

Tajna gubljenja težine je jednostavna - samo jedite manje!

Trik je u senzibilitetu

Senzibilitet treba da bude vaša nova mantra. Uostalom, zar ključ dobrog života nije da sve radimo sa osećajem? Više ne morate da se osećate zarobljenim u svom telu. Sve što treba da uradite je da konzumirate manje hrane, tako što ćete kontrolisati veličinu porcija.

Mislite da je to lakše reći nego učiniti? Kao i sve stvari u životu, i manje porcije su vremenom stečena navika za koju je potrebno malo vežbe i strpljenja. Naš problem danas je što smo previše lenji da bismo to pretvorili u savršeno uravnotežen plan obroka.

"Problem za većinu ljudi predstavlja zadržavanje starih navika koje onemogućuju osobu da se privikne na novi režim konzumiranja hrane u malim porcijama", kaže Pet But, pomoćnik direktora u sektoru ishrane Medicinskog centra na Univerzitetu u Kaliforniji.

Da biste se fizički izmenili, prvo treba da se psihički promenite, a to podrazumeva borbu sa starim navikama.

Mršavljenje u 7 koraka

Svako ko je ikada pokušao da drži dijetu zna neprijatni osećaj lišavanja koji prati većinu planova za mršavljenje. Rezultat takvih poduhvata za većinu nas je da ne možemo (da izdržimo) da ga se pridržavamo.

Umesto radikalnih promena u ishrani, pokušajte postepeno da navikavate sebe da jedete manje. Uzimajte manje porcije, ostavite malo hrane na tanjiru. Vremenom će vam biti potrebno manje hrane da biste se osećali sito.

Ako smo vas već zamislili, uzmite u obzir i sledećih sedam koraka:

1. Manji obrok ne znači da ćete ostati gladni

U idealnom slučaju, na vašem tanjiru bi trebalo da se nalazi malo proteina i malo masti, da biste se osećali sito i zadovoljno. Iz ishrane treba da izbacite grickalice koje mogu samo trenutno da utole glad i koje nakon kratkog vremena ostave prazninu u stomaku.

"Čak i ako jedete voće za užinu, iako je zdravo, nećete se osećati ispunjeno, jer ne sadrži proteine i masti", kaže But.

Jabuka sa jogurtom će učiniti više za vašu sitost nego dve jabuke. Krompir koji ima 100 kalorija, doprinosi više od 20 listića čipsa koji sadrže čak 114 kalorija. Zato je bolje da pojedete krompir sa 50 grama nemasnog sira, jer ova zdrava grickalica sadrži samo 200 kalorija.

2. Ne lišavajte se hrane

Drastično smanjenje kalorija samo će usporiti vaš metabolizam, a ceo sistem staviti u režim gladi. Zato nemojte da brojite kalorije!

Ako vam je cilj da redukujete dnevni unos kalorija sa 2.500 na 2.000, fokusirajte se na smanjenje porcija za 20 odsto. Mnogo je lakše za praćenje, a i ne zamara.

U roku od par nedelja, prilagodićete se novoj količini hrane, a što je najbitnije, činiće vam se potpuno dovoljno.

3. Jedite ukusno i dobro

Svaka dijeta bi trebalo da dozvoli povremene "izlete" u obliku ukusnog obroka s vremena na vreme. Jedite ukusnu hranu, ali u manjim porcijama!

Naravno da će svi ti sosovi i kolačići probati da osujete vaš cilj. Zato morate da naučite da uživate u "običnoj" hrani na isti način kao u vanrednim specijalitetima.

4. Jedite kalorije, nemojte da ih pijete!

Prosečna limenka zaslađenog pića sadrži oko 150 kalorija. Tri takve na na dan - i eto 450 suvišnih kalorija! Ako tome dodate voćne sokove, bio bi vam potreban kalkulator da izračunate sve kalorije koje nikako ne mogu da utole vaš apetit.

Držite se vode i čaja i unosite više kalorija posle kojih ćete se osećati sito i zadovoljno.

5. Vežba je savršen partner

Vaša dijeta će biti mnogo uspešnija ukoliko uz nju kombinujete i redovne vežbe. Bazirajte svoj plan dijete i vežbanja na tome kako se osećate i izgledate, a ne koliko gubite na težini. Drugim rečima, razmišljajte o centrimetrima koje gubite, a ne o kilogramima. Imajte na umu da je mišić teži od masti.

6. Odvojite više vremena za obrok

Centar za sitost u mozgu ne može odmah da dobije poruku kada je dosta. Jedite polako, pažljivo žvaćite i ne stavljajte novi zalogaj u usta dok prethodno potpuno ne završite sa prethodnim.

7. Otkrijte koja hrana vas izaziva

Šta vas dovodi u iskušenje da pokleknete? Nekim ljudima je potrebno samo da budu u kući blizu špajza, dok je kod drugih stres glavni okidač. Hormon stresa - kortizol jednostavno uvećava želju za hranom.

Svi znaju da veće porcije hrane ne mogu da popune prazninu u našim životima, niti da unesu trajno olakšanje u neprijatnim trenucima. Otkrivanje svojih izazova je korak ka samokontroli, što je osnova za manje obroke.

Dakle, sledeći put kada na tv-u vidite neku dosadnu informaciju o mršavljenju, sledite ova tri koraka: uzmite daljinski, promenite kanal i vratite daljinski na svoje mesto.

Dijete ne pomažu. Ne samo da zbog njih ostajete gladni, već se i gojite jer usporavaju metabolizam. Umesto toga, obratite pažnju na veličinu porcija, ne konzumirajte pića sa dodatkom šećera, jedite polako, malo vežbajte i izgubićete neželjene kilograme brže nego što možete i da zamislite.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.