недеља, 23. јануар 2011.

Sve o malokrvnosti

Simptomi malokrvnosti - vrtoglavica, mučnina, konstantni umor, bledilo, malaksalost i loša koncentracija, mogu se otkloniti odgovarajućim lekovima i konzumranjem namirnica bogatih gvožđem. 


Anemija predstavlja smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca, koncentracije hemoglobina i mase eritrocita u krvi, zbog čega se redukuje dostava kiseonika u mozak, srce, mišiće i druge organe. Oko 10 procenata ukupne populacije na našoj planeti pati od anemije, a većinu čine žene, vegetarijanci i mala deca. Anemija se može razviti kao posledica obilnijeg krvarenja, usled nedostatka folne kiseline ili vitamina B12, zbog poremećaja u sazrevanju eritrocita, kao i zbog povećane ili ubrzane razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Ipak, najčešći uzrok malokrvnosti jeste nedostatak gvožđa što dovodi do nastanka sideropenične anemije.


Uzroci nastanka sideropenične anemije
Hemoglobin je važan deo crvenih krvnih zrnaca, zadužen za njihovu pigmentaciju i prenos kiseonika kroz organizam. U normalnim uslovima telo da bi proizvelo hemoglobin, koristi gvožđe iz rane ili recikliranih starih eritrocita. Međutim, kod osoba koje ne unose optimalnu količinu gvožđa ili im organizam gubi ovaj mineral zbog nekog poremećaja, telo ne može da proizvede dovoljno hemoglobina i tada dolazi do razvoja malokrvnosti.
Jedan od najčešćih uzroka sideropenične anemije jeste hronični gubitak krvi, koji može biti posledica obilnijih menstrualnih krvarenja kod žena ili krvarenja čira na želucu, crevnih polipa, tumora. Gastrointestinalna krvarenja mogu se javiti i usled prekomernog uzimanja aspirina ili nesterodinih protivupalnih lekova.

Nedovljno unošenje hrane bogate gvožđem kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi ili namirnice obogaćene ovim metalom, takođe, može uzrokovati malokrvnost. Ponekad se uprkos pravilnoj ishrani razvija anemija jer organizama ne može da apsorbuje dovoljnu količinu gvožđa zbog postojanja Kronove bolesti ili celijaklije (ova oboljenja smanjuju sposobnost creva da apsorubuje hranljive sastojke iz svarene hrane). Pored toga i neki lekovi mogu poremetiti normalan proces apsorpcije gvožđa u telu. Mnoge trudnice imaju anemiju jer zanemaruju povećane potrebe organizma za ovim metalom.

Simptomi
Najčešće ljudi koji pate od anemije u početku ne primećuju znake poremećaja koji se razvija polako i postepeno, bez uočljivih simptoma. Tek kada oboljenje postane ozbiljno, javljaju se slabost i umor praćeni vrtoglavicom. Za anemiju su karakteristične česte glavobolje, povremeno gušenje usled nedostatka vazduha, gubitak koncentracije, umor i srčane aritmije. Lice i sluzokoža postaju bledi, nokti krti, a javlja se i preosetljivost na infekcije. 

Bebe i mala deca sa anemijom gube apetit, ne mogu dugo da održe pažnju, kasnije prohodaju ili počinju da govore te zaostaju u razvoju. Veoma je važno obratiti se lekaru čim se posumnja u postojanje anemije, a bilo koji oblik terapije uzima se isključivo u dogovoru sa specijalistom, jer se nekontrolisanim unosom gvožđa mogu izazvati ozbiljna oštećenja jetre.

Ko spada u rizičnu grupu
Blaga anemija izazvana nedostatkom gvožđa obično ne dovodi do komplikacija, međutim, ako se ne leči i postane izraženija, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Pošto kod anemičnih pacijenata srce mora jače da pumpa da bi nadoknadilo nedostatak kiseonika u krvi, mogući su problemi u vidu ubrzanog ili nepravilnog rada srčanih mišića. Ukoliko je reč o osobama sa koronarnim arterijskim oboljenjem, najčešća komplikacija jeste razvoj angine pektoris. Anemija tokom trudnoće može dovesti do preveremenog porođaja ili uzrokovati manju telesnu težinu bebe. Stanje se veoma lako može izbeći pravilnom prenatalnom brigom koja podrazumeva unošenje suplemenata gvožđa tokom trudnoće. 

Veći nedostatak gvožđa kod odojčadi i dece često izaziva ozbiljne posledice u vidu kašjenja u razvoju. Praksa je pokazala da se kod ove dece govor sporije razvija, motorne veštine kasnije sazrevaju, često imaju i probleme sa koncentracijom, a kod nekih postoji i povećana sklonost ka infekcijama.

Lečenje
Cilj lečenja sideropenične anemije jeste povećanje nivoa gvožđa u organizmu, te utvrđivanje i kontrolisanje faktora koji su izazvali oboljenja. U većini slučajeva, problem se rešava uzimanjem suplemenata gvožđa i unošenjem hrane bogate ovim elementom, Tablete gvožđa piju se svakodnevno u dozi koju odredi lekar, a da bi se pospešila apsorpcija gvožđa preporučuje se da se uzimaju sa vitaminom C, bilo u vidu suplemenata ili soka od pomorandže, brusnice ili jagode.Iako se većina bolesnika oseća bolje već nekoliko dana nakon početka terapije, suplementi se moraju konzumirati od šest meseci do godinu dana, jer je organizmu potrebno toliko vremena da ponovo deponuju dovoljnu količinu gvožđa. Kod osoba koje imaju problem sa apsorpcijom gvožđa, terapija je najčešće doživotna, a ovaj mineral ubrizgava im se pomoću injekcija. U akutnim slučajevima ili ako se radi o ozbiljnim komplikacijama, lekari se odlučuju za trasfuziju krvi, da bi se anemija brže sanirala.Tokom terapije lekar će redovno kontrolisati uspešnost lečenja. Osim kompletne analize krvi, potrebno je redovno meriti nivo gvožđa u krvi, kao i indeks stvaranja mladih eritrocita.

Нема коментара:

Постави коментар