уторак, 25. јануар 2011.

Srbija u vrhu Evrope po učestalosti raka grlića materice

rak grlica

Rak grlića materice je drugi najčešći maligni tumor kod žena i četvrti po učestalosti umiranja, a svake godine ta dijagnoza postavi se kod skoro 1.300 žena u Srbiji, koja je prva u Evropi po učestalosti te bolesti, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Periša Simonović kazao je danas povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice da je veoma važno da se žene na ginekološke preglede jave na vreme kako bi šanse za izlečenje ukoliko se uspostavi početna faza bolesti, bile veće.

Simonović je dodao da su u okviru programa "Srbija protiv raka" izdvojena značajna sredstva za skrining programe. On je, takodje, podsetio da svaka žena starosti od 25 do 69 godina ima pravo na kompletan godišnji ginekološki pregled.

Načelnik Centra za promociju zdravlja Instituta "Batut" Djurdja Kisin kazala je da je rak grlića materice ozbiljan javno-zdravstveni problem u Evropi i da se svake godine u Evropi ova bolest otkrije kod skoro 60.000 žena, a skoro 30.000 njih umre. Ona je istakla značaj preventivnih programa,  jer se tako bolest u 50 odsto slučajeva može sprečiti. Takodje je dodala da bi preventivne aktivnosti trebalo intenzivirati navodeći da devojke uzrasta od 19. do 25. godine trebalo bar na svake dve godine da posete ginekologa, a nakon 25. jednom godišnje.

Rukovodilac Centra za prevenciju raka grlića materice Kliničkog centra Srbije Vesna Kesić navela je da je ta bolest veoma česta i da je Srbija prva u Evropi po broju obolelih, a da je zabeležena i visoka stopa mortaliteta. Ona je dodala da samo 20 odsto žena dolazi redovno na ginekološke preglede i da je važno da se taj broj poveća. Na konferenciji je bilo reči i o organizovanim skrining programima, a učesnici su podsetili da je on zaživeo samo u devet zemalja Evrope.

Evropska nedelja prevencije raka grlića ustanovljena je 2007. godine  i obeležava se svake poslednje nedelje u januaru. Tokom ove nedelje u velikom broju evropskih zemalja  organizuju se različite aktivnosti, edukativni i preventivni pregledi, kao i aktivnosti koje bi trebalo da podstaknu žene na blagovremeni odlazak na pregled i redovne kontrole. Na konferenciji u Institutu "Batut" promovisan je i muzički spot snimljen povodom obeležavanja evropske nedelje prevencije raka grlića materice, a prisustvovala je i pevačica Aleksandra Radović.

Izvor : Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар