Sposobnost sojinih proteina da snižavaju ukupni i LDL (“loši”) holesterol intenzivno se istraživala. Nova studija objavljena u Journal of Clinical Lipidology pokazala je da, kod pacijanata sa umereno povišenom razinom holesterola, sojini proteini snižavaju ukupni holesterol i non – HDL holesterol značajno više nego mleečni protein.
Ova, randomizirana, kontrolna studija procjenivala je utjecaj netopive frakcije sojinog proteina, u usporedbi sa ukupnim mlečnim proteinima sa visokim sadržajem kalcija, na profil lipida tokom gladovanja. Takođe se utvrđivao potencijalni doprinos pojačanog lučenja žučnih kiselina i neutralnih sterola na njihovo svojstvo mienjanja lipidnog profila.
U studiji su učestvovali muškarci i žene dobi između 18 i 79 godina sa povišenim holesterolom, definiranim kao razine LDL-holesterola tokom gladovanja od barem 100 mg/dl ili manje od 200 mg/dl dok ne uzimaju terapiju koja utiče na lipidni profil.
Rezultati studije pokazali su da sojin protein snižava nivo non-HDL holesterola, i to mehanizmom koji ne uključuje pojačano lučenje žučne kiseline.
Коментари
Постави коментар