уторак, 25. јануар 2011.

Sedenje za računarom skraćuje život?


Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu
DENVER/LONDON - Provođenje više od pet sati dnevno pred računarom štetno deluje na srce i može da dovede do prerane smrti, utvrdili su naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu.
 Kako je objavljeno na sajtu medijske kuće Examiner.com, posledice produženog sedenja za računarom jednake su efektima prekomernog gledanja televizije.
Naučnici smatraju da je u oba slučaja uzrok ranog umiranja dugo sedenje koje dovodi do smanjenja aktivnosti enzima važnih za očuvanje zdravlja srca, zapaljenja i poremećaja metabolizma i savetuju kratke šetnje posle svakih 20 minuta provedenih pred ekranom kako bi se ublažila štetna dejstva dugog sedenja.
Istraživanje je sprovedeno na 4.500 Škota starijih od 35 godina, a naučnici su zaključili da je uzrok ovih tegoba dugo sedenje, posebno na stolici sa naslonom, uobičajeno prilikom igranja video igrica, gledanja televizije i korišćenja računara.
Oni koji su pred računarom ili televizorom provodili neprekidno više od četiri sata imali su 125 odsto veću verovatnoću umiranja od neke bolesti srca u odnosu na one koji su pred ekranom provodili manje od dva sata dnevno, a imali su i 48 odsto veći rizik umiranja iz niza drugih razloga.
Rizik od prerane smrti značajno je povećan kod onih koji su pred računarom provodili pet sati ili više sati dnevno, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenim u januarskom izdanju lista Žurnal američkog koledža kardiologije (Journal of the American College of Cardiology).
Sklonost ka preranom umiranju pokazivali su, međutim, i oni koji su u slobodno vreme redovno vežbali.

Izvor vesti : Beta

Нема коментара:

Постави коментар