Пређи на главни садржај

Ogledalo koje radi kao toplomer

Upravo pročitah jednu zanimljivu vest ,pomalo čudnu ali i korisnu.
Jako je zanimljiva ali opet u krajnjem slučaju  jako korisna za nas i naše zdravlje a i jako laka za korišćenje.

Japanska kompanija NEC/Avio Infrared Teknolodžiks predstavila je u Tokiju ogledalo sa specijalnim infracrvenim senzorom, koji na daljinu meri temperaturu čoveka koji se u njemu ogleda.




Bez fizičkog kontakta ogledalo meri temperaturu ljudskog tela, i ukoliko je ona viša od biološke norme, ispušta zvučni signal. Pored infracrvenog senzora, uređaj je upotpunjen i providnim displejem na kome se ispisuje rezultat merenja.



U slučaju da se u ogledalu niko ne ogleda, na displeju se ispisuje datum, vreme, vlažnost vazduha i sobna temperatura. Prema specifikaciji uređaja koju na sajtu navodi proizvođač, ogledalo je dijagonale 30 centimetara, teško je 1,2 kilograma, s tim što je greška u merenju temperature maksimalno 0,5 stepeni Celzijusa.

U prodaji su dve vrste ogledala, po ceni od 1.180 i 1.440 dolara, i to je, kako tvrde predstavnici kompanije, manje od deset odsto cene teplovizora koji se koriste na aerodromima, stanicama i drugim javnim mestima za potrebe identifikacije potencijalnih nosilaca opasnih infekcija.

"Očekujemo da će naša ogledala biti tražena u školama, bolnicama, biroima, javnom prevozu i drugim javnim mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi", izjavili su predstavnici japanske kompanije, koja planira da ove godine proda do 5.000 uređaja.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.