субота, 22. јануар 2011.

Ogledalo koje radi kao toplomer

Upravo pročitah jednu zanimljivu vest ,pomalo čudnu ali i korisnu.
Jako je zanimljiva ali opet u krajnjem slučaju  jako korisna za nas i naše zdravlje a i jako laka za korišćenje.

Japanska kompanija NEC/Avio Infrared Teknolodžiks predstavila je u Tokiju ogledalo sa specijalnim infracrvenim senzorom, koji na daljinu meri temperaturu čoveka koji se u njemu ogleda.
Bez fizičkog kontakta ogledalo meri temperaturu ljudskog tela, i ukoliko je ona viša od biološke norme, ispušta zvučni signal. Pored infracrvenog senzora, uređaj je upotpunjen i providnim displejem na kome se ispisuje rezultat merenja.U slučaju da se u ogledalu niko ne ogleda, na displeju se ispisuje datum, vreme, vlažnost vazduha i sobna temperatura. Prema specifikaciji uređaja koju na sajtu navodi proizvođač, ogledalo je dijagonale 30 centimetara, teško je 1,2 kilograma, s tim što je greška u merenju temperature maksimalno 0,5 stepeni Celzijusa.

U prodaji su dve vrste ogledala, po ceni od 1.180 i 1.440 dolara, i to je, kako tvrde predstavnici kompanije, manje od deset odsto cene teplovizora koji se koriste na aerodromima, stanicama i drugim javnim mestima za potrebe identifikacije potencijalnih nosilaca opasnih infekcija.

"Očekujemo da će naša ogledala biti tražena u školama, bolnicama, biroima, javnom prevozu i drugim javnim mestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi", izjavili su predstavnici japanske kompanije, koja planira da ove godine proda do 5.000 uređaja.Нема коментара:

Постави коментар