недеља, 23. јануар 2011.

Magični pasulj

Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.

Pasulj je zaista magična hrana. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, poboljšava rad creva, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da štiti od raka.Ukoliko želite da povećate unos vlakana, proteina i antioksidantnih materija, bez ikakve dileme, većina nutricionista će vam preporučiti proizvode od celog zrna raznih žitarica, što više svežeg voća i povrća i pasulj.
Rezultati brojnih istraživanja potvrdili su da postoji veza između zastupljenosti pasulja na trpezi i manje sklonosti ka bolestima srca, dijabetesu tipa 2 i povišenom krvnom pritisku.
Skup fitojedinjenja karakterističan za ovo mahunasto povrće pokazao se kao odlična zaštita od malignih „aktivnosti" na ćelijskom nivou zahvaljujući sposobnosti da sprečava razmnožavanje ćelija raka, naročito dojke i debelog creva.Istraživači Škole za javno zdravlje u Harvardu zaključili su da žene koje unose pasulj najmanje dva puta sedmično i do 24 odsto su manje izložene riziku od raka dojke.
Bogata antioksidantima, zrna pasulja mogu pomoći organizmu u borbi protiv procesa oksidacije i štete koju nanose slobodni radikali.
Osim već pomenutih vlakana koja pospešuju varenje, ukusna jela od pasulja su odličan izvor gvožđa i proteina.
Tajno oružje pasulja je i aminokiselina triptofan, materiju koja učestvuje u regulaciji apetita, pomaže da lakše zaspimo i popravlja raspoloženje.

Neke vrste tog povrća obiluju folatima pa se njihovim čestim unosom čuvamo od bolesti srca.
Kalijum, magnezijum, vitamini B1, B2 i K, takođe, se nalaze na spisku važnih sastojaka koji pasulj čine veoma poželjnom namirnicom.
U kineskoj tradicionalnoj medicini jedan od obaveznih sastojaka raznih lekovitih smeša bio je pasulj, a najviše je korišćen za lečenje trovanja, povišenog krvnog pritiska, dijareje, kamena u bubregu, pa i alkoholizma.


Нема коментара:

Постави коментар