понедељак, 24. јануар 2011.

Lek za dušu i telo


Masaža je sjajan način da se opustite,pogotovo u ovim hladnim i napetim danima koje nas čine jako napetim i nervoznim a ubraja se i u tradicionalne metode lečenja. Masiranjem kože i mišića nestaje napetost i ublažuju se bolovi

MASAŽA je sjajan način da se opustite, ali ujedno se ubraja u tradicionalne metode lečenja. Masiranjem kože i mišića nestaje napetost i ublažuju se bolovi. Osim što pozitivno utiče na telo, pravi je melem i za dušu. Posebno su blagotvorni drevni načini masaže koji se primenjuju milenijumima.

Vruće kamenje: Ova opuštajuća masaža stiže iz istočne Azije, a koristi toplo kamenje i mirisna ulja. Hot-stone masaža stara je oko 2.000 godina, a smatra se da potiče od naroda sa prostora istočne Azije. I neka indijanska plemena u svojim ritualima su koristila toplo kamenje i mirisna ulja.
Već tada su se uz pomoć ove metode ublažavale tegobe, lečile bolesti i određivala takozvana energetska linija tela. Ovaj način masaže u Evropu je stigao tek krajem 19. veka i ostao popularan do danas. Najčešće se koristi susamovo ulje, maser po telu raspoređuje veliko, okruglo vulkansko kamenje (oko 40 komada) koji svojom toplotom opuštaju mišiće. Takođe se koriste i hladne mermerne kugle u ovoj tehnici.

Havajska masaža: Intenzivni dodiri kombinuju se sa tradicionalnim plesnim pokretima. Ova masaža je nekada bila deo rituala u hramovima koja je imala cilj da prikaže da je ljudsko telo "hram duše".
Akcenat je na ramenom pojasu i leđima, za koje su havajski sveštenici verovali da je mesto snage i vitalnosti čoveka, pokreti masera su specifični, prstima, dlanovima i laktovima se mišići trljaju i jako gnječe. Masaža je prvobitno trajala više časova, čak i dana. Koriste se razna aromatična ulja, a postupak počinje od nogu, zatim se masiraju bokovi, zadnjica, leđa, a na kraju se nežno masira i stomak. Ova vrsta masaže preporučuje se kod depresije i emotivnih blokada, jer opupšta nervni sistem.

Ajurveda tehnike: Smatra se da je ova metoda stara najmanje 5.000 godina, a prvi podaci o njoj potiču od pre 3000. godine u Indiji. Akcenat je da se telo i duh dovedu u ravnotežu i da čovek živi u skladu sa prirodom. U prevodu naziv ajurveda znači "nauka o životu".
Postoji nekoliko tehnika ove masaže. Jedna od najpopularnijih je "ruke koje vole", ona podrazumeva dva masera koji sinhronizovanim pokretima nežno trljaju celo telo klijenta biljnim uljem, a počinju od glave i lica. Takođe, ajurveda masaža može tretirati samo određeni deo tela, na primer leđa ili stopala. Preporučuje se posebno osobama koje su pod stresom, imaju visok krvni pritisak ili probleme sa nesanicom. Specijalni biljni preparati čiste kožu i usporavaju starenje.

Tako da moji dragi, partnera pod ruku i u krevet na masažu.

Нема коментара:

Постави коментар