недеља, 23. јануар 2011.

Kupke za osetljive ruke


Blagotvorna vlažnost
Štetni uticaji iz naše okoline, kao što su hladnoća, visoke temperature i razna hemijska sredstva koja se koriste u domaćinstvu, isušuju kožu ruku čineći je grubom i ispucalom. Idealna nega za takvu kožu jeste hidratantni tretman
Na nedostatak vlažnosti reaguje ceo organizam, uključujući i kožu. Ukoliko joj nedostaje vlažnosti, koža gubi elastičnost, postaje suva, slabi joj odbrambeni mehanizam i – postaje naborana. Pošto nije uvek lako sačuvati ruke od štetnih spoljašnjih uticaja, stručnjaci preporučuju redovnu negu – i kod kuće i u salonu. U modernoj kozmetici sve je važnija upotreba hidratantih preparata za ruke.
Pored sastojaka za koje je odavno dokazano da imaju hidratantna svojstva, poput ši butera i uree, kozmetičkoj industriji postaju sve interesantniji i ekstrakti pojednih biljaka koje nisu toliko poznate. Zahvaljujući uslovima ekstremne suše u kojima rastu, neke biljke razvile su mehanizme kojima prkose prirodnim zakonima. One bez problema podnose duge sušne periode, jer efikasno koriste takozvane faze vlažnosti.
Ovaj princip delovanja primenjuje se i na ljudskoj koži. Na primer – ekstrakt mirotamnusa dugoročno pospešuje vlažnost kože, a sličan efekat ima i takozvana Imperatova crvena trava. Ovu ukrasnu biljku karakteriše visoka otpornost u ekstremnim klimatskim uslovima, jer je izvorno pustinjskog porekla. Kombinacija kalijuma i specijalnog molekula koja se nalazi u ekstraktu ove biljke ubrzava dotok vode u ćelije i obezbeđuje vlažnost u koži duže od 24 sata.

Priprema tretmana
Kao i za bilo koji drugi spa tretman, i za spa manikir pre svega je potrebna prijatna atmosfera u salonu. Poželjna je tiha muzika za opuštanje, kao i prijatan i diskretan miris osveživača. Naravno, i o muzici i o mirisu u prostoriji trebalo bi se konsultovati sa klijentkinjom.
PostupakKorak 1: Kozmetičarka najpre treba da pripremi toplu kupku za ruke čija temperatura mora da bude prijatna, a za tretman ruku nikad ne bi trebalo da je hladnija od temperature kože. Čak i leti mlaka kupka deluje osvežavajuće. Posuda se napuni tako da ostane mesta za dolivanje vode, a može se dekorisati staklenim kamenjem. Ruke se najpre očiste dezinfekcionom krpom, pa se uklone ostaci laka sa noktiju.

Korak 2: Ruke se potope u kupku. Klijentkinji se preporučuje da se igra kamenjem u vodi, jer ako su ruke u pokretu, optimalnije se raspoređuju aktivne materije i efekat čišćenja se pojačava. Vežba prstiju dodatno opušta i podstiče funkcije kože. Ruke se u vodi drže od pet do 15 minuta, u zavisnosti od toga koliko se brzo koža razmekša. Inače, osim toga što lepo izgleda, drago kamenje ima i energetsko dejstvo na vodu. Voda bi, pod uticajem ovog dragog i poludragog kamenja, trebalo da pređe u kristalni oblik, u kom postoji i u nekim mineralima. Omiljeno kamenje i mešavine za “oživljavanje vode” jesu: tigrovo oko, sodalit, jaspis i ametist.

Korak 3: Prvo se iz kupke izvadi jedna ruka i polako se spusti pored posude. Kozmetičarka na svoje ruke nanese piling (iscedi se količina u veličini badema), pa uzme kllijentkinjinu ruku i ravnomerno ga utrlja. Zatim, vrati ruku u toplu kupku gde  preporučuje klijentkinji igranje kameničićima u posudi. Drugom rukom ponovi se postupak.

Korak 4: Ostatak pilinga nežno se ispere, tako što se ruke prelivaju toplom vodom. Nakon toga, obe ruke uvijaju se u peškir.

Korak 5: Sledi klasični manikir. Nokti se isturpijaju i odstrani se višak zanoktica, pa se na nokte nanese ulje.

Korak 6: Pripremi se hidratantna i osvežavajuća maska za ruke, koja se zatim nežnim pokretima nanese pomoću četkica.

Korak 7: Ruke se pokriju toplom kompresom i ostave se tako desetak minuta. Nakon toga, kompresom se odstrani maska i ruke se nežno osuše mekanim, suvim peškirom.

Korak 8: Nokti se očiste suvom tkaninom od veštačkih vlakana, pa se na njih nanese odgovarajući preparat za negu, u zavisnosti od tipa noktiju.

Korak 9: Ruke zatim treba kratko izmasirati, pomoću male količine losiona.

Korak 10: Na kraju, na ruke se nanosi odgovarajući sprej.

Nakon ovog spa tretmana, koji je veoma prijatan, zahtevna koža ruku dugoročno je hidrirana i može bolje da podnese štetne vremenske uticaje. Kozmetičarka svakako ne treba da zaboravi da nakon tretmana klijentikinji ponudi hidratantne preparate za kućnu negu.


Нема коментара:

Постави коментар