недеља, 23. јануар 2011.

Istine i zablude

Dosta se vodila polemika oko toga da li je bolje kalorije potrošiti u nekoj teretani ili da se bacimo na neke od kućnih poslova.Studije u Velikoj Britaniji došla su do poslednjeg zaključka da za sat vremena brisanja i pranja podova možete da sagorite čak i do 238 kalorija,koliko u sebi ima pola čokolade ili dve manje  čaše vina.

E sada neka procena je ta da ako bi ste hteli toliko kalorija da izgubite potrebno je provedete sat vremna na biciklu ili čak sat vremena i deset minuta podižući tegove,da sat vremena plešete ili čak pola sata igrate fudbal.

Pre samog početka vašeg treninga morate tačno znati šta želite?! Manjak kilograma,višak kondicije ili čak zategnutost mišića ,tako da bi ste uz pravi savet o ishrani i o pravom treningu za Vas uz pomoć  trenera Vaše treniranje imalo željenje rezultate.

Uz malu pomoć trenera fitnesa Miloša Vukojevića,navećemo neke istine i zablude u vezi treninga koje je napomenuo i izneo za novine Blic.


I postoji jedna posebna stvar koju on napominje i s kojom se susretao dok je on radeo je ta- da ne trebate da verujete u sve što čujete.

Programi vežbi
U skladu sa rezultatima koje želite da postignete vežbajući u teretani, Vujković je sastavio mali program koji može da vam posluži kao vodič ako planirate da počnete sa vežbanjem.

Vežbe za zatezanje
Za zatezanje su najbolje izolacione vežbe. One tretiraju jednu mišićnu grupu ili samo deo mišića. Najčešće se rade u bodi-bilding programu, jer najviše povećavaju definisanost muskulature.

Za grudi:
Radite razvlačenje bučica ležeći na klupi (ravnoj, kosoj ili kontra kosoj). Za početak možete raditi osam do 12 ponavljanja, u tri serije. Pauze između serija ne treba da budu veće od dva minuta. Izolaciju grudnih mišića možete postići i na kros spravi.

Za trbušnjake:
Podizanje na kosoj klupi ravno gore ili u stranu sa rukama na potiljku.

Za zadnju ložu:
Za zatezanje zadnje lože najbolje su vežbe koje se izvode na spravi za sedeći ili ležeći nožni pregib.

Vežbe za mršavljenje:

Najbolji tip treninga ako želite da smršate jesu kružni treninzi, uz pomoć kojih ćete za relativno kratko vreme uspeti da se dovedete u formu. Ove vežbe se izvode sa vrlo malim pauzama, a uključuju što veći broj mišica koje vežbate ukrug. Vežbe ponavljajte od osam do 15 puta, a pauza neka ne bude veća od 15 sekundi.

Noge: Čučanj
Biceps: Naizmenični pregib bučicama
Stomak: Trbušnjaci po individualnom izboru

Vežbe za kondiciju
Za povećavanje kondicije najbolje su kardiovežbe. Njih možete izvoditi na trakama za trčanje ili vozeći bicikl.

 

SAVETI: Kako teretana utiče na zdravlje

Tri istine

Istina 1

- Moguće je smršati dizanjem tegova
Dizanje tegova u kombinaciji sa kardiotreningom pospešuje sagorevanje kalorija, pa samim tim i topljenje masnih naslaga.

Istina 2

- Istezanje pomaže u oblikovanju mišića
Na kraju treninga je važno raditi vežbe istezanja da bi se mišići opustili. Ali osim što ove vežbe opuštaju, one pomažu i u zatezanju mišića.

Istina 3
- Ne treba raditi istezanje pre treninga
Istezanje pre treninga nije dobro jer može da izazove povrede. Svaki trenig bi trebalo da počne na traci desetominutnim brzim hodanjem, da bi ste zagrejali mišiće.

Najčešće zablude

Zabluda 1
Od tegova rastu mišići
- Rad sa težinama, nevažno da li sa bučicama ili na spravi, zateže vaše mišiće ako radite sa manjim težinama više ponavljanja, ali vaši mišići od toga neće porasti.

Zabluda 2
Traka ubrzava metabolizam
- Kardioprogrami, kao što su trčanje na traci ili vožnja bicikla, ne ubrzava metabolizam, naprotiv, oni ga usporavaju. Metabolizam ubrzava podizanje tegova.

Zabluda 3
Trenirajte kad stignete
- Ovo je istina samo ukoliko se rekreirate. U kasno popodne temperatura tela je najviša, pa je ovo idealno doba dana za trening jer mišići su tada topli.


Нема коментара:

Постави коментар