понедељак, 24. јануар 2011.

Hemikalije iz duvanskog dima mogu da izazovu dijabetes

Postoje jake indikacije da izvesne hemikalije, naročito one iz duvanskog dima, mogu u nekim slučajevima da izazovu gojaznost i dijabetes, utvrdio je komitet stručnjaka koji je oformio američki Nacionalni toksikološki program.

Komitet je do ovakvog zaključka došao analizom studija o eventualnoj vezi izmedju dijabetesa i gojaznosti sa hemikalijama kao što su arsenik, kao i onima iz plastike, pesticida i duvanskog dima, preneo je Rojters.

Pokazalo se da postoji naročito jaka veza izmedju pušenja u trudnoći i kasnijeg rizika deteta da postane gojazno ili oboli od dijabetesa tipa 2. "To se slaže i s našim shvatanjima kako se razvijaju dijabetes i gojaznost", istakao je jedan od članova komiteta Majkl Galo.

Kada trudnica puši, dete je često na rodjenju ispod prosečne težine. Time se aktivira mehanizam koji kasnije rezultira gojaznošću, što može da izazove dijabetes tipa 2.

Galo i njegove kolege naglašavaju da je 70 odsto slučajeva gojaznosti i dijabetesa direktna posledica loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Ipak, neke slučajeve dijabetesa je teško objasniti, naročito kod vitkih ljudi, u dobroj fizičkoj kondiciji.

Galo ističe da zasad još nije moguće reći koji je procenat slučajeva dijabetesa posledica izloženosti odredjenim hemikalijama.

Američko ministarstvo za veteranska pitanja je već ranije utvrdilo da dioksin, glavni sastojak tzv. "narandžastog agensa", korišćenog za ogoljavanje šuma u Vijetnamskom ratu (1955-1975),  može da izazove dijabetes.

Ministarstvo je u 2010. isplatilo odštetu za ukupno 270.000 veterana pomenutog rata zbog toga što su oboleli od dijabetesa kao posledice izloženosti dioksinu.Izvor:Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар