Postoje jake indikacije da izvesne hemikalije, naročito one iz duvanskog dima, mogu u nekim slučajevima da izazovu gojaznost i dijabetes, utvrdio je komitet stručnjaka koji je oformio američki Nacionalni toksikološki program. Komitet je do ovakvog zaključka došao analizom studija o eventualnoj vezi izmedju dijabetesa i gojaznosti sa hemikalijama kao što su arsenik, kao i onima iz plastike, pesticida i duvanskog dima, preneo je Rojters. Pokazalo se da postoji naročito jaka veza izmedju pušenja u trudnoći i kasnijeg rizika deteta da postane gojazno ili oboli od dijabetesa tipa 2. "To se slaže i s našim shvatanjima kako se razvijaju dijabetes i gojaznost", istakao je jedan od članova komiteta Majkl Galo. Kada trudnica puši, dete je često na rodjenju ispod prosečne težine. Time se aktivira mehanizam koji kasnije rezultira gojaznošću, što može da izazove dijabetes tipa 2. Galo i njegove kolege naglašavaju da je 70 odsto slučajeva gojaznosti i dijabetesa direktna posledica loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Ipak, neke slučajeve dijabetesa je teško objasniti, naročito kod vitkih ljudi, u dobroj fizičkoj kondiciji. Galo ističe da zasad još nije moguće reći koji je procenat slučajeva dijabetesa posledica izloženosti odredjenim hemikalijama. Američko ministarstvo za veteranska pitanja je već ranije utvrdilo da dioksin, glavni sastojak tzv. "narandžastog agensa", korišćenog za ogoljavanje šuma u Vijetnamskom ratu (1955-1975), može da izazove dijabetes. Ministarstvo je u 2010. isplatilo odštetu za ukupno 270.000 veterana pomenutog rata zbog toga što su oboleli od dijabetesa kao posledice izloženosti dioksinu. Izvor:Tanjug |
Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu. Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa, a uzima se pola lista rozetle pre obroka.
Коментари
Постави коментар