Пређи на главни садржај

Hemikalije iz duvanskog dima mogu da izazovu dijabetes





Postoje jake indikacije da izvesne hemikalije, naročito one iz duvanskog dima, mogu u nekim slučajevima da izazovu gojaznost i dijabetes, utvrdio je komitet stručnjaka koji je oformio američki Nacionalni toksikološki program.

Komitet je do ovakvog zaključka došao analizom studija o eventualnoj vezi izmedju dijabetesa i gojaznosti sa hemikalijama kao što su arsenik, kao i onima iz plastike, pesticida i duvanskog dima, preneo je Rojters.

Pokazalo se da postoji naročito jaka veza izmedju pušenja u trudnoći i kasnijeg rizika deteta da postane gojazno ili oboli od dijabetesa tipa 2. "To se slaže i s našim shvatanjima kako se razvijaju dijabetes i gojaznost", istakao je jedan od članova komiteta Majkl Galo.

Kada trudnica puši, dete je često na rodjenju ispod prosečne težine. Time se aktivira mehanizam koji kasnije rezultira gojaznošću, što može da izazove dijabetes tipa 2.

Galo i njegove kolege naglašavaju da je 70 odsto slučajeva gojaznosti i dijabetesa direktna posledica loše ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti.

Ipak, neke slučajeve dijabetesa je teško objasniti, naročito kod vitkih ljudi, u dobroj fizičkoj kondiciji.

Galo ističe da zasad još nije moguće reći koji je procenat slučajeva dijabetesa posledica izloženosti odredjenim hemikalijama.

Američko ministarstvo za veteranska pitanja je već ranije utvrdilo da dioksin, glavni sastojak tzv. "narandžastog agensa", korišćenog za ogoljavanje šuma u Vijetnamskom ratu (1955-1975),  može da izazove dijabetes.

Ministarstvo je u 2010. isplatilo odštetu za ukupno 270.000 veterana pomenutog rata zbog toga što su oboleli od dijabetesa kao posledice izloženosti dioksinu.



Izvor:Tanjug

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.