Пређи на главни садржај

Akupunkturom do zdravlja

Akupunktura je moćna, efikasna, uravnotežuje organizam, kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije. 




“Akupunktura je danas veoma popularna zato što je prirodna, zdrava, nema štete, nema komplikacija i zato što često služi kao dopuna savremenoj medicini da pomogne tamo gde savremena medicina malo posustane ili nije u stanju da pruži baš takve mogućnosti lečenja kao što može akupunktura. Znači, njih dve zajedno, evropska odnosno zapadna medicina i akupunktura su pravo rešenje za čoveka kome treba više zdravlja,” kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije, pionir akupunkture kod nas.

“Akupunktura je moćna medicina, efikasna, uravnotežuje organizam. Sam naziv znači lečenje iglama, ali to nije suština. Suština je da akupunktura uspostavlja energetsku ravnotežu, balans energije, veoma je značajna u prevenciji bolesti. Ona leči uzrok problema i zato su njeni efekti dugotrajni i zato je prokrčila svoj put u zapadnom svetu, stoji na čvrstim dokazima. Akupunktura je zdrava, prirodna, efikasna medicina koju je čitav svet prihvatio.

Njena prednost nad drugim medicinskim disciplinama je prirodan način lečenja, bez unošenja ikakvih supstanci u organizam, za razliku od modernih načina lečenja lekovima, hirurškim putem sečenja, unošenjem radioaktivnih izotopa, radioaktivnim i rentgenskim zračenjem, koji su korisni sa jedne strane, u određenom trenutku potencijalno opasni pri dužoj upotrebi. Takođe, prednost akupunkture nad drugim medicinskim disciplinama je u tome što posmatra čoveka u celini i leči njegov najveći problem a istovremeno pozitivno deluje na ceo organizam, dovodi ga u ravnotežu. Postoje laboratorijske potvrde, dokazi njene efikasnosti. Kada dođe pacijent pre primene akupunkture izvadi se krv, onda izbockamo pacijenta i posle pola sata kada izvadimo igle izvadimo ponovo krv. Rezultati pokazuju porast određenih neurotransmitera poput endomorfijuma koji smanjuje bol, popravlja raspoloženje, tu su i prostaglandini, serotonin. Kod bola nam je važno da se luči endomorfin da taj bol smanji, kod bronhitisa i astme važni su prostaglandini koji šire bronhije itd. Suština akupunkture je, kao što sam rekla, njena efikasnost. Dakle, to je veoma moćan način lečenja i za decu i za starije, bez ikakvog štetnog dejstva i kontraindikacija”, kaže Dr Vesna Marinković Mičić.

Pomaže i ako ne verujemo

“Nije neophodno da se veruje u akupunkturu, ona svakako pomaže. Akupunktura nema nikakve štetne efekte. Potrebno je dobro poznavanje anatomije ljudskog tela, zatim akupunkturne tačke, kojih simbolično ima 365 koliko i dana u godini. Kroz akupunkturne tačke ulazi i izlazi energija, koja da bismo bili zdravi mora da bude u ravotežu. Takođe, potrebno je poznavati i 12 meridijana, znači puteva kojima se kreće energija. Zaprepašćujuće je kako se energija precizno kreće, kao kazaljka na časovniku. Mi smo mikro kosmos koji mora da se uklapa u makro kosmos. Energija cirkuliše kroz naše telo, kroz tačke, putevima kao nekim rekama koji se zovu meridijani, svaki organ ima svoj meridijan, put kojim se kreće njegova energija. Tu stavljlamo iglice i omogućujemo pravilan protok energije. Ako nastane bolest na nekom organu, objasniću to ovako, tu zastane energija, to je kao brana na reci pa kad energije tu ima previše mi ubadanjem iglice kao da tu branu otvaramo za normalan protok energije.

Pacijenti nam dolaze sa ili bez dijagnoze. Ako se dođe bez dijagnoze, uspostavimo dijagnozu posebnim postupcima, kako uđe u ordinaciju ja gledam njegov položaj tela, razgovor, da li je jin ili jang, boju kože, promene na licu na kome imamo sve organe i onda tačno vidite koji deo lica se promenio. Postoje i iris dijagnostika. Danas mogu da se mere akupunkturne tačke i njihova energija, potencijal u tim tačkama i onda tačno znamo gde je višak energije ili njen manjak”, ističe Dr Vesna Marinković Mičić.

Ne boli 

“Ja smatram da ne boli, oseti se nešto ali ne boli. Naravno, to zavisi od toga koliko ste vešti ali su savremene iglice jako tanke. Za sve koji se boje bola, postoji laserska akupunktura koja je bezpolna. Kad probamo prvi put akupunkturu pacijentu većina koja se bojala kaže, pa nisam to očekivao, ne boli. Decu roditelji često plaše iglicama, nepravilno vaspitanje, znate kako govore deci: “Ako ne budeš dobar dobićeš bocu.” Deca kad vidi iglu počne da plaču ali se posle naviknu, uvek nam se obraduju, ljube nas i ne boje se.

Na telu postoje i opasna mesta, akupunkturne tačke, recimo pupak se nikada ne punktira iglom, takođe ima i drugih opasnih tačaka na kojima se ne koristi akupunktura, ali mi to znamo i vodimo računa. Standardne akupunkturne tačke su na ruci, na tim otvorenim delovima tela, na uvetu, na šakama, nogama, stopalima. Biranje akupunkturnih tačaka zavisi od dijagnoze, potreba. Akupunktura se koristi za lečenje alergija, astme, alkoholizma, bronhitisa, cista, celulita, cijabetesa, ekcema, fobija, glavobolja, išijaca, jačanje imuniteta, loše cirkulacije itd. Često pitaju mogu li i trudnice da koriste akupunkturu. Upavo zato što je neškodljiva akupunktura je metoda izbora za trudnice, preporučuje se i majkama dojiljama. Akupunkturom se uspešno suzbija apetit koji je najčešće uzrok gojaznosti, utičemo i na ubrzavanje metabolizma a povoljno deluje i kod osoba kod kojih je uzrok gojaznosti poremećaj hormonskog statusa. A istovremeno sa smanjenjem kilograma dolazi do poboljšanja izgleda kože. Akupunktura deluje pozitivno na ceo organizam, dovodeći ga u ravnotežu”, kaže Dr Vesna Marinković Mičić specijalista za anesteziju, reanimaciju, akupunkturu i predsednik Udruženja akupunkturologa Srbije.





Izvor : b92

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.