четвртак, 27. јануар 2011.

6 tegoba koje ne smete da zanemarujete


Ako nedeljama osećate bol u grudima, kašljete ili imate visoku temperaturu, obavezno se obratite lekaru, jer je jasno da ove tegobe neće proći same od sebe. Navodimo vam šest simptoma koje ne bi trebalo da ignorišete, jer oni ponekad mogu da upute na ozbiljno oboljenje.


Ako se glavobolja ili povišena temperatura često javljaju česte, lekar treba da otkrije njihov uzrok
1. ZASLEPLJUJUĆE GLAVOBOLJE
Ako su glavobolje česte, vreme je da lekar otkrije njihov uzrok. Bilo da one potiču od problema s vidom, nezdravog života ili nečeg ozbiljnijeg, potrebna je adekvatna terapija.

2. DUGOTRAJAN KAŠALJ
Kašalj je redovni pratilac prehlade ili gripa, ali ako se nastavi i nekoliko nedelja pošto ste ozdravili, ponovo posetite lekara. Dugotrajan kašalj može da uputi na tuberkulozu, infekciju disajnih puteva, pa i rak pluća.

3. TEMPERATURA
Ako se telesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga, treba da otkrijete šta nije u redu. Takođe treba da posetite lekara ukoliko imate visoku temperaturu duže od tri dana.

4. DIJAREJA
Bez obzira da li je uzrok "pokvarena" hrana ili virusi, dijareja može da bude opasna i što duže traje, sve je opasnija, jer organizam može da dehidrira. Prema tome, ukoliko proliv traje duže od dva-tri dana, treba posetiti lekara.

5. BOL U GRUDIMA
Može da bude naivan simptom, ali ako je udružen s bolom u levoj ruci, treba pod hitno otići na lekarski pregled, jer može da bude simptom srčanog udara.

6. TEŠKOĆE U DISANJU
Iznenadno otežano disanje može da ukazuje na mnoga oboljenja, od astme do alergijske reakcije. 
Izvor : zena.blic

Нема коментара:

Постави коментар