Пређи на главни садржај

20 načina da ne dobijete rak


Prva stvar, dopadljiva - verovatno ga nećete dobiti. Tačnije, ako vodite zdrav život, odbićete skoro sve faktore koji su poznati uzroci ove opake bolesti. Zdrava ishrana, vežbanje i izbegavanje svih duvanskih proizvoda su prva linija odbrane ali nedavna istraživanja otkrivaju čitav niz sitnih strategija za odgađanje mogućnosti od oboljevanja.
1. Filtrirajte vodu sa česme 

Ovim ćete smanjiti izloženost kancerogenim hemikalijama. Nova istraživanja koji je sproveo „President’s Cancer Panel“ pokazuju da je voda sa česme koju sami filtrirate bezbednija čak i od flaširane kupovne. Flaširana voda nema bolji, a ponekad ima čak i niži kvalitet od komunalnih izvora. Ostavite vodu u nerđajućoj čeličnoj ili staklenoj posudi kako biste izbegli hemijske zagađivače kao što je bosfinol A koji se nalazi u plastičnim flašama.

2. Nemojte puniti rezervoar do vrha 

Ako imate običaj da iscedite cev do kraja, čak i poslednju kap nakon završnog klika na pumpi, time možete oslabiti mogućnost mehanizma za isparavanje da vas zaštiti. Ovaj mehanizam je posebno namenjen zaštiti od benzina koji izaziva rak ukoliko dođe u kontakt sa vašom kožom ili plućima.

3. Marinirajte meso pre roštilja 

Obrađeno i prepečeno meso može sadržati kancerogene heterociklične amine koji se stvaraju kada je meso sušeno na visokim temperaturama, kao i policiklične aromatične ugljovodonike ako je meso spremano (pečeno) na roštilju na ugalj. Savetuje se da dodate ruzmarin i majčinu dušicu, ako već morate da „roštiljate“, u marinadu i da u njoj držite meso barem sat vremena pre roštilja. Začinima punim antioksidantima možete smanjiti količinu heterocikličnih amina i do 87%, pokazuju studije na Univerzitetu u Kanzasu.

4. „Kofeinirajte se“ svakog dana 

Ljubitelji kafe koji mogu popiti i do 5 šolja kafe dnevno, imaju 40% manje šanse za rak mozga od onih koji najmanje unose kafu, pokazala su britanska istraživanja. Takođe, navika ispijanja 5 šolja kafe sa kofeinom smanjuje rizike od raka usta i grla skoro u istoj meri. Kafa bez kofeina, recimo, nema ni blizu značajan učinak. Iako naučnici koji su vršili ova ispitivanja tvrde da je kafa moćnija u odnosu na čaj, on takođe smanjuje rizike od raka ovih delova tela.

5. Isperite rizik od raka

Ispijanje dosta vode dnevno vam pomaže da smanjite rizik od raka bešike ispirajući i izbacujući sve kancerogene agente kroz urin. Preporučena doza vode je 8 čaša dnevno, ali u obzir dolaze i ostale tečnosti, bitno je samo da ih je dosta.

6. Birajte najzeleniji zeleniš

Sledeći vaš izbor na pijaci bi trebalo da bude najtamnija salata. Hlorofil koji biljkama daje zelenu boju je pun magnezijuma koji jako uspešno smanjuje rizik od raka debelog creva kod žena. Bez dovoljne količine magnezijuma, naše ćelije „na svoju ruku“ mogu da se dele ili dupliraju, a upravo to ne bi smelo da se desi. Pola šolje kuvanog spanaća sadrži 75mg magnezijuma što je 20% od potrebnog dnevnog unosa.

7. Za užinu brazilski orasi 

Oni sadrže veliku količinu selena, antioksidanta koji uspešno smanjuje rizik od raka bešike kod žena, po istraživanju Medicinske škole Dartmaunt. Drugo istraživanje je pokazalo da osobe sa visokim nivoom selena u krvi imaju male šanse od umiranja od kolorektalnog i raka pluća. Uz to što selen štiti ćeliju od oštećenja slobodnim radikalima, povećava imunitet i sprečava zgrušavanja u krvnim sudovima koja stvaraju tumore.

8. Iscedite rizik od raka dojke 

Umerena vežba kao što je brzo hodanje, 2 sata nedeljno, može vam umanjiti šanse za dobijanje raka dojke do 18%. Svaka druga vežba koja vam topi masti, topi vam ustvari mesto u kome se stvara estrogen, poznat po tome što doprinosi stvaranje raka.

9. Preskočite hemijsko čišćenje 

Razređivač perhloroetilen koji se koristi u klasičnom hemijskom čišćenju može izazvati rak bubrega, jetre i leukemiju, sudeći po istraživanju Nacionalne akademije nauka. Najvećoj opasnosti se izlažu radnici na starijim mašinama u perionicama, dok rizičan uticaj nije potvrđen na klijentima. Bolje rešenje je ručno pranje rublja blagim sapunima, sušenje na vazduhu i uklanjanje fleka sirćetom.

10. Pitajte svog lekara kolika vam je gustina u dojkama 

Žene sa gustinom dojki na mamogramu od 75% i više imaju 4 do 5 puta veće šanse da obole od raka dojke. Nova istraživanja pokazuju da veća gustina dojki pokazuje viši nivo estrogena i time su vežbe neophodne. Smanjenje masti u organizmu menja i faktor rasta, tako protein adipokin i hormon insulin „gase“ procese u ćelijama koji izazivaju rak.

11. Rizici od mobilinog telefona

Koristite mobilni telefon samo za kratke razgovore i hendsfri uređaj koji drži talase daleko od vaše glave. Iako nije potvrđeno ni da smanjuje niti povećava rizik od raka mozga, istraživanja pokazuju da mobilni telefon može imati neke veze.

12. Bojom blokirajte rak kože 

Španski naučnici kažu da pravim izborom boja garderobe možete sprečiti rak kože. Plava i crvena boja daleko više blokiraju UV zračenja od bele. I ne zaboravite šešir. Iako se melanom može pojaviti bilo gde na telu, najčešći je na delovima koja su dostupna suncu. Takođe, osobe sa melanomom na vratu ili temenu umiru u dva puta više slučajeva od osoba koji ga imaju na nekom drugom mestu.

13. Birajte lekara sa prošlošću 

Lekari sa iskustvom od 25 godina imaju više iskustva u čitanju snimaka i manje su skloni davanju pogrešnih dijagnoza. Raspitajte se o tačnosti dijagnoza vašeg radiologa. Ukoliko vaš lekar ne čita najdetaljnije mamogram, zatražite mišljenje nekog drugog lekara.

14. Jedite čistu hranu

Kupujute meso bez dodatnih antibiotika i hormona jer je potvrđeno da izaziva endokrine probleme i rak. Takođe, dobro perite hranu, i kupujte onu bez pesticida (najviše ih ima u celeru, breskvama, jagodama, jabukama i borovnici). Najmanje 40 poznatih kancerogena je pronađeno u pesticidima, tako da bi trebalo da ih zaobilazimo koliko god je moguće.

15. Čitajte etikete zbog folne kiseline

Vitamin B, esencijalan kod žena koje žele da zatrudne ili su već trudne, mač je sa dve oštrice kada je reč o raku. Unošenje dosta sintetičkog oblika vitamina (u zelenom povrću i đusu), u vezi se ja povećanim rizikom od raka debelog creva, raka pluća i prostate. Razmislite dvaput o multivitaminu, pogotovo ako jedete dosta žitarica. Najbolje bi bilo da unosite odvojeno vitamin D i kalcijum, recimo, ukoliko ste žena koja je trudna ili planira decu. U svim ostalim kompleksima vitamina unosite mnogo više od dozvoljene količine od 400 mikrograma folne kiseline.

16. Povećajte unos kalcijuma 

Najbolji argument za unos mleka je da vas pože spasiti od raka debelog creva. Po istraživanju, oni koji su najviše unosili kalcijum u periodu od 4 godine smanjili su rizik od prekancerogenih polipa na debelom crevu 36 % i to čak 5 godina pre završetka ispitivanja. Istraživanje je sprovedeno nad 822 osobe koje su dobijale 1200mg kalcijuma ili placeba. Iako se u ispitivanju nije koristilo mleko, može se kompenzovati sa 3 čaše bezmasnog mleka, 1 šoljom jogurta ili par kockica nekog laganog sira.

17. Žito do kraja 

Poznato je da je žito dosta zdravije od belog hleba. Evo razloga da jednom za svagda promenite svoje navike: ukoliko jedete hranu sa visokim glikemijskim indeksom, brže vam raste šećer u krvi i ulazite u rizičnu grupu za dobijanje kolorektalnog raka od osoba koje unose hranu sa niskim glikemijskim indeksom. Najveće probleme prave „belice“: hleb, paste, krompiri i slatka testa.

18. Obratite pažnju na bol 

Ako osećate nadutost stomaka, bol u karlici ili čestu potrebu za mokrenjem, posetite lekara jer su to simptomi raka jajnika. Mnoge žene i lekari zanemaruju ove simptome, iako postoji velika stopa smrtnosti. Međutim, ukoliko je primećen ranije, u roku od 5 godina, stopa preživljavanja je neverovatnih 90-95%.

19. Izbegavajte nepotrebna skeniranja 

Kompjuterizovana tomografija je odlična za dijagnostikovanje, ali donosi više štete od rendgenskog zračenja. Primećeno je i da je jedna trećina ovakvog zračenja u praksi nepotrebna, a visoka zračenja izazivaju leukemiju, tako da je bolje da ne pristanete na više snimanja ako ponavljate ispitivanja. Najbolje je da se raspitate da li postoje drugi načini kao što je ultrazvuk.

20. Skinite 5 kilograma 

Gojaznost je uzrok 20% smrti kod žena i 14% kod muškaraca. Ako vam je indeks telesne mase između 25 i 29.9, imate višak kilograma, a ako prelazi 30, onda imate problem sa gojaznošću. Najboje je skinuti kilograme jer u slučaju žena, gubljenje mase znači manjak estrogena koji je kriv za rak dojke, rak endometrijuma i jajnika. Čak i ako niste gojazni, svakih 5 kilograma viška posle 30 godina može pokrenuti stvaranje raka dojke, pankreasa itd.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Zdravlje na blic: Rozetla

Rozetla (peralgonium graveolens) ili kako botaničari  često kažu „muškatla sa intezivnim mirisom ruže“ , trebalo bi da bude nezaobilazan sastojak svih slatkih zimnica i poslastica poput sutlijaša. Ova biljka je najvažnija tajna bakine kuhinje jer džemovima, kompotima i slatkom,posebno od šljiva, daju nezaboravnu, prepoznatljivu aromu.  Ali listovi rozetle u teglama nisu bili važni samo zbog ukrasa i posebnok ukusa, već i zato što ova biljka pomaže kod boljeg razlaganja šećera. Zato je u narodnoj medicini često preporučuju kao dodatak u terapiji kod dijabetisa,  a uzima se pola lista rozetle pre obroka.

Afrodizijački recepti

Čokolada sa čilijem -100gr čokolade -500ml mleka -2 šipke vanile (rasečene po sredini) -2 kašike meda                                                 -10g mlevenog čilija -2g soli -5dl ruma Dobro zagrejte mleko sa izvađenim semenom vanilei 10minuta ostavite da stoji. Procedite i mleko ponovo ga zagrejte. Dodajte čokoladu i 125ml vode, i uz mešanje rastopite. Dodajte med,so,čili,rum i dobro promešajte. Služi se veoma toplo. Bola od jagoda -300g jagoda -sok od jednog limuna                           -4cl sirupa od nane -kašika sitno seckane nane -350ml piva -flaša kisele vode Jagode očistiti i prepolovite, stavite u jednu lepu posudu ili bokal. Dodajte limunov sok,sirup,listove nane i pivo. Ostavite da stoji 20min u frižideru. Dodajte kiselu vodu. Napomena: Sveže jagode od uzgajuvača imaju dobru aromu,ali divlje još bolju. Voćna salata ˝Kazanova˝                                                                          -2 pomorandže -1 jabuka          

Losos i skuša u borbi protiv postporođajne depresije

Gubitak samopoštovanja, nesigurnost, tuga ređe "napadaju" mlade mame koje su tokom trudnoće jele plavu ribu dva puta nedeljno. Ako vam je riba na meniju tokom trudnoće, imate manju verovatnoću da ćete kasnije patiti od postporođajne depresije, pokazalo je istraživanje Instituta Connecticut. Omega-3 masne kiseline kojima je posebno bogat losos štite od postporođajne tuge. Postnatalna depresija pogađa oko 13 odsto novopečenih majki i u težim slučajevima traje više od godinu dana. Međutim, previše plave ribe u trudnoći može biti loše za razvoj deteta, pa stručnjaci savetuju da se omega-3 masne kiseline kontrolisano unose u organizam. Razlog zbog kojeg bi trudnice trebal kontrolisano da jedu ribu je što ribe bogate omega-3 kiselinama sadrže viši nivo žive. To znači da ribu, kao što je skuša, srdela, losos i pastrmka ne treba jesti više od dva puta nedeljno. Žene nikako ne bi smele da jedu iznutrice bakalara u prva tri meseca trudnoće.